Στις 25 Ιουνίου, η Ελευθερία, μία πολύ σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα που έμεινε σχεδόν ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφέθηκε ελεύθερη και πλέον υγιής, στη θάλασσα του Ρεθύμνου.

Η εκδήλωση απελευθέρωσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με τη συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης – Γραφείο Τουρισμού και στηρίχθηκε από τα ξενοδοχεία Porto Rethymno και Rithymna Beach του ομίλου Aquila Hotels & Resorts, που ήταν και οι βασικοί χορηγοί της εκδήλωσης, καθώς και από τη Σχολή Καταδύσεων Εvelin Divers.

Στην εκδήλωση απελευθέρωσης, πού έλαβε χώρα μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης και η Αντιδημάρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη. Ο κ Μαρινάκης επισήμανε τον προσανατολισμό του Δήμου στην αειφόρο ανάπτυξη, τονίζοντας τη σημαντικότητα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ως πολύτιμο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος του Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα η κ. Μπιρλιράκη, δήλωσε για άλλη μια φορά τη στήριξη του Δήμου στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ και εξέφρασε την συγκίνησή της για την εκδήλωση.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του γνωστού παρουσιαστή, Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την απελευθέρωση της Θαλάσσιας χελώνας όσο και για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στη περιοχή του Ρεθύμνου.

Η απελευθέρωση, κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, μιας και η Ελευθερία δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κατευθυνθεί στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω της τους συγκινημένους παρατηρητές της, οι οποίοι χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα, μέχρι να χαθεί τελείως από το οπτικό τους πεδίο.