Την πρώτη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ευρώπη ειδικά για αεροσκάφη θα δημιουργήσει η British Airways, σε συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Solena Inc. Το νέο αυτό καύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα θα χρησιμοποιήσει, από το 2014, σε μέρος του στόλου του ο βρετανικός αερομεταφορέας.

Το νέο καύσιμο θα παράγεται από απόβλητα βιομάζας σε μια τεχνολογικά προηγμένη μονάδα η οποία θα είναι σε θέση να μετατρέψει σε καύσιμα για αεροσκάφη, απόβλητα που διαφορετικά προορίζονται για απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η αυτόνομη μονάδα, που πιθανότατα θα εγκατασταθεί στο ανατολικό Λονδίνο, θα έχει τη δυνατότητα μετατροπής σε ετήσια βάση 500.000 τόνων αποβλήτων σε 16 εκατομμύρια γαλόνια πράσινων καυσίμων για αεροσκάφη, μέσα από μια διαδικασία που θα μειώνει έως και 95% τις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με την κηροζίνη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα εξασφαλίζει το νέο καύσιμο, θα είναι ισοδύναμη με την μείωση που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απόσυρση από την κυκλοφορία 48.000 αυτοκινήτων κάθε χρόνο.

Η συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε περίπου 550.000 τόνους, από τους οποίους 250.000 τόνοι από τη μη ρίψη μικτών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, 145.000 τόνοι από την εξοικονόμηση του κύκλου ζωής των βιοκαυσίμων σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, 86.000 τόνοι από τα 2ο μεγαβάτ ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον 72.000 τόνοι από την παραγωγή νάφθας.

Για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων για αεροσκάφη εξετάζεται η καταλληλότητα τεσσάρων περιοχών στο ανατολικό Λονδίνο με την επικρατέστερη να επωφελείται από την δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας και σημαντική μείωση στα δημοτικά της τέλη από την μείωση των επιμέρους φόρων που αφορούν στο δικαίωμα των δήμων και κοινοτήτων για την απόρριψη των αποβλήτων τους στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Κάθε χρόνο θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη 500.000 τόνοι βιομάζας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα κατέληγε σε χώρους υγειονομικής ταφής. Καθώς κάθε κοινότητα ή δήμος καταβάλει 45 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων – το τέλος αναμένεται να αυξηθεί στα 82 ευρώ από το 2013 και μετά -, είναι εύκολα αντιληπτό πως για 500.000 τόνους, θα εξοικονομηθούν συνολικά 41 εκατ. ευρώ από δημοτικά τέλη.