Αξιοποιώντας τη ζάχαρη και το ξύδι του κρασιού, που έχουν προέλθει από μη σωστή ζύμωση και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μικρόβια, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ινδία κατάφεραν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο.
«Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε βακτήρια. Απλά τους προσφέρουμε ένα ωραίο περιβάλλον για να μεγαλώσουν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Bruce Logan, επιστήμονας στο Penn State University.

Τα βακτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε δυο φάσεις της διαδικασίας. Πρώτον, μια ομάδα βακτηρίων χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τη ζάχαρη και το ξύδι σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μια άλλη ομάδα βακτηρίων χρησιμοποιεί την παραγόμενη ενέργεια για να διασπάσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Έτσι μπορούμε να παράγουμε αρκετό μεθάνιο, κατάλληλο για θέρμανση, και υδρογόνο, ιδανικό εναλλακτικό καύσιμο», κατέληξε ο κ. Logan.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας καινοτόμος και οικονομικά αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησης των αποβλήτων από τις οινοπαραγωγικές μονάδες.

Πηγή: msnbc.msn.com