Κήτη που μοιάζουν με τεράστιους δεινόσαυρους σε ποτάμι στη Βόρεια Αυστραλία

Ανάμεσα σε αυτά το αλλόκοτο πριονόψαρο που ζούσε πριν εκατομμύρια χρόνια


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5:21
05/10/2018
Κήτη που μοιάζουν με τεράστιους δεινόσαυρους σε ποτάμι στη Βόρεια Αυστραλία
loading

Ένα ποτάμι στη βόρεια περιοχή της Αυστραλίας (ΝΤ) είναι γεμάτο με ένα πανάρχαιο είδος ψαριού που απειλείται με εξαφάνιση, αποκάλυψε το κορυφαίο επιστημονικό σώμα της χώρας. Ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια πενταετή έρευνα στον ποταμό της Βικτώρια, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή των πριονόψαρων.

Μια προκαταρκτική έρευνα στα ύδατα το ποταμού είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 25 νάνων και μακρύδοντων πριονόψαρων, καθώς και κάποιων σπάνιων ειδών καρχαρία που επίσης απειλούνται με εξαφάνιση.

Το πριονόψαρο έχει εξαφανισθεί σε ποσοστό 40% στις χώρες που κάποτε ζούσε, ωστόσο υγιείς πληθυσμοί εξακολουθούν να υπάρχουν στην τροπική βόρεια Αυστραλία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη ψαριών παγκοσμίως που μεγαλώνουν μέχρι επτά μέτρα μήκος και ζυγίζουν έως 1000 κιλά και όπως λένε οι επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), πρόκειται για έναν τεράστιο δεινόσαυρο.

Το μεγαλύτερο που έχουν δει μέχρι σήμερα είναι μόνο πέντε μέτρα και νοιώθουν δέος στην ιδέα ενός τεράστιου, αλλόκοτου με το μεγάλο πριόνι μπροστά, κήτους που ζούσε πριν εκατ. χρόνια. Επειδή οι πληθυσμοί των πριονόψαρων είναι χαμηλοί και χρειάζονται 15 χρόνια για να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα, οι ερευνητές δεν κατάφεραν ποτέ να μελετήσουν σωστά τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες.

«Μπορούν να γεννάνε μόλις έξι νεογνά καθε δύο χρόνια, ή 12 κάθε χρόνο, εμείς δεν γνωρίζουμε ακριβώς και αυτό είναι μερικές από τις πληροφορίες που προσπαθούμε να μάθουμε με τις έρευνες» λένε οι ερευνητές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει