Ο τουρισμός έχει τα καλά του, όπως όμως και πολλά ακόμα έχει και μια σκοτεινή πλευρά που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Ως ανθρώπινη δραστηριότητα εμπίπτει εξάλλου στον απρόβλεπτο ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει σε άνθρακα τον θησαυρό και να φέρει τα πάνω κάτω σε ό,τι αγγίζει.

Η ανοησία του κόσμου και η συνήθης αδιαφορία απέναντι στα πλάσματα που μας περιβάλλουν συναπαρτίζουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να μετατρέψει την τουριστική ατραξιόν σε τόπο θανάτου και βασανισμού ενός ζώου, τραγικά πράγματα δηλαδή που γίνονται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και περισυλλογή.

Καταστάσεις δηλαδή σαν αυτές…

Το μωρό δελφίνι που έπεσε στα χέρια του ανθρώπου

aaeeddikimmmggmma1

Το να φωτογραφίζεσαι με ζώα θεωρείται από τις φιλοζωικές οργανώσεις ως άλλη μια μορφή κακοποίησης, αν και πρόκειται για μια συνήθως ακίνδυνη δραστηριότητα. Υπάρχουν όμως και φορές που η ανθρώπινη αποκοτιά μπορεί να κάνει ακόμα και τις selfies να μοιάζουν θανάσιμες!

Τον Φεβρουάριο του 2016 ένα μωρό δελφίνι έχασε τη ζωή του αφού οι άνθρωποι το έβγαλαν έξω από το νερό και το περιέφεραν μεταξύ τους για να το αγγίξουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα σε παραλία της Αργεντινής και το δελφίνι ανήκε μάλιστα σε προστατευόμενο είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Τα εναπομείναντα λιγοστά του μέλη ζουν πια μόνο στα νερά της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Αφού έπαιξε και χάρηκε την επαφή του με το δελφινάκι, ο κόσμος το παράτησε να πεθάνει στην ακτή! Ο ίδιος κόσμος που το έβγαλε από το νερό. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς από την ομήγυρη δεν σκέφτηκε να το επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ όλοι ενδιαφέρθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Τρία χρόνια πριν, το 2013, τουρίστες σε πόλη της νότιας Κίνας εξόργισαν τους ντόπιους από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπίδρασαν με ένα τραυματισμένο δελφίνι. Το δελφίνι ζούσε ακόμα όταν το εντόπισαν οι τουρίστες στην ακτή, οι οποίοι αντί να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες ή να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τις Αρχές, το μόνο που έκαναν ήταν να τραβούν φωτογραφίες μαζί του. Όταν έφτασαν οι διασώστες, ήταν πλέον αργά.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι το άμοιρο ζώο έφερε ευδιάκριτο τραύμα στην ουρά του και αιμορραγούσε ακατάσχετα…

Η ελεφαντίνα που έχασε τη ζωή της εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες

aaeeddikimmmggmma2

Οι ελέφαντες είναι εδώ και χρόνια μέλη της τουριστικής βιομηχανίας της Καμπότζης, καθώς πολλοί τουρίστες λαχταρούν να καβαλήσουν ένα εξωτικό ζώο. Αυτό έκανε και η Σάμπο η ελεφαντίνα για περισσότερα από 15 χρόνια, μεταφέροντας καθημερινά επισκέπτες στον μεγαλοπρεπή ναό Άνγκορ Βατ.

Η καθημερινή ταλαιπωρία και τα μακρόσυρτα ωράριά της της στέρησαν όμως τη ζωή το 2016, όταν κατέρρευσε μεταφέροντας τουρίστες στη ράχη της. Οι κτηνιατρικές ενώσεις μίλησαν για υπερκόπωση και εξάντληση ως αιτίες για τον αιφνίδιο χαμό του ελέφαντα των 40-45 χρόνων, η καρδιά του οποίου τον πρόδωσε σε άλλη μια μέρα σκληρής δουλειάς.

Κάπου 10.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν online για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ελεφάντων στην Καμπότζη, την ίδια ώρα που οι ακτιβιστές ελπίζουν πως η δημοσιοποίηση του χαμού της Σάμπο θα ευαισθητοποιήσει τους τουρίστες μπας και σταματήσουν να καβαλούν τα άμοιρα ζώα…

Τα παγόνια που πέθαναν από την επαφή τους με τον τουρίστα

aaeeddikimmmggmma3

Τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν σειρά των γηγενών Κινέζων να κακομεταχειριστούν δυο παγόνια στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Γιουνάν. Οι κινέζοι τουρίστες έπαιζαν με τα παγόνια, τραβούσαν φωτογραφίες μαζί τους, έπαιρναν σουβενίρ τα φτερά τους και τα κακομεταχειρίστηκαν με ό,τι τρόπο σκέφτηκαν. Πέθαναν στο τέλος και όπως είπαν οι υπεύθυνοι του εθνικού δρυμού, ο λόγος ήταν το σοκ.

Παρά τις πινακίδες δηλαδή που προειδοποιούν τους επισκέπτες να μην αγγίζουν τα ζώα αλλά και την κοινή λογική που υποδεικνύει ότι δεν τα παίρνουμε αγκαλιά και εκμεταλλευόμαστε τη μυϊκή μας δύναμη έναντί τους…

Ο κύκνος και η μοιραία selfie

aaeeddikimmmggmma4

Το μωροδέλφινο της Αργεντινής δεν ήταν το μόνο θύμα της τρέλας με τις selfies, καθώς το ίδιο έπαθε και ένας κύκνος στη Λίμνη Οχρίδα των Σκοπίων στις αρχές του 2016 (που δεν είναι προφανώς καλή χρονιά για τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων). Ο κύκνος είχε την ίδια μοίρα όταν μια τουρίστρια από τη Βουλγαρία τον τράβηξε βίαια έξω από τη λίμνη για να φωτογραφηθεί μαζί του, φέρνοντάς τον μετά στην παρέα της για να παίξουν όλοι με το πανέμορφο πλάσμα.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες, η παρέα των Βούλγαρων «κακομεταχειρίστηκε βάναυσα το πουλί», το οποίο δεν ήθελε με τίποτα να ποζάρει ανάμεσά τους. Αφού το καθήλωσαν στο έδαφος για να τραβήξουν τις απαραίτητες selfies, το άφησαν κάποια στιγμή ελεύθερο και έφυγαν, προσυπογράφοντας τη ζοφερή του μοίρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο κύκνος πέθανε εξαιτίας της βάναυσης συμπεριφοράς των τουριστών.

Ο φαλαινοκαρχαρίας που έγινε ιστιοσανίδα

aaeeddikimmmggmma5

Οι φαλαινοκαρχαρίες φημίζονται για την πραότητα και τη φιλικότητά τους, απ’ όπου έχουν πάρει εξάλλου και το παρατσούκλι τους «αγαθοί γίγαντες των ωκεανών». Φαίνεται πάντως πως το αγαθό των ζώων είμαστε έτοιμοι να το εκμεταλλευτούμε εμείς οι άνθρωποι, όσοι τουλάχιστον δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στα πλάσματα του κόσμου.

Στο βίντεο του 2015 που δυστυχώς θα παρακολουθήσετε, δυο τουρίστες κακοποιούν έναν φαλαινοκαρχαρία στη Βενεζουέλα, προσπαθώντας να τον καβαλήσουν για να κάνουν surfing πάνω του. Η ομήγυρη ζητωκραυγάζει την ώρα που τον μετατρέπουν σε ιστιοσανίδα, εκμεταλλευόμενοι προφανώς το καλοκάγαθο του χαρακτήρα του. Ο φαλαινοκαρχαρίας δεν πέθανε φυσικά, η συμπεριφορά όμως των ανθρώπων είναι δηλωτική της καλά εδραιωμένης πεποίθησης ότι η Γη και τα πλάσματά της μας ανήκουν ολότελα.

Να σημειώσουμε ότι ο φαλαινοκαρχαρίας είναι απειλούμενο είδος ή δεν χρειάζεται;