Σήμα κινδύνου για τους φυσικούς πόρους του εκπέμπει ο πλανήτης, οι οποίοι σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα είτε να επιβιώσει σε ένα φτωχό και στείρο περιβάλλον είτε να αναζητήσει άλλους τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες της.

Καθημερινά, τα δάση και τα φυτά παράγουν το οξυγόνο που αναπνέουμε, τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα δίνουν νερό, το έδαφος και τα ζώα παρέχουν τροφή και τα ορυκτά παράγουν ενέργεια και πρώτες ύλες για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Όμως, οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Η αύξηση του πληθυσμού και ο πολλαπλασιασμός της κατανάλωσης τους εξαντλεί και πολλοί θα έχουν σωθεί μέχρι το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης WWF οι ανάγκες της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους είναι ήδη 50% περισσότερες από αυτές που μπορεί να προσφέρει η Γη.

Τα αποθέματα του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν σε εβδομήντα χρόνια, ενώ από τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου έχει αντληθεί ήδη το 50% και οι 164,4 δισ. τόνοι που απομένουν αρκούν για σαράντα ακόμη χρόνια.

Πενήντα χρόνια ζωής ακόμη έχουν όμως και τα κοιτάσματα χρυσού, ασημιού και ψευδαργύρου.

Στις ορυκτές πρώτες ύλες βασίζεται όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός και η εξέλιξη του, καθώς τα κτίρια, οι δρόμοι και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τεχνολογικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα αλλά και αεροπλάνα και διαστημόπλοια παράγονται από τους ορυκτούς πόρους.