Η Ανταρκτική φαίνεται ολοένα και λιγότερο αναγνωρίσιμη κάθε χρόνο. Στην ξηρά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ανθοφόρα φυτά, βρύα και φύκια να εξαπλώνονται όσο ποτέ άλλοτε, και στη θάλασσα, η έκταση των επιπλεόντων θαλάσσιων πάγων έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτές οι δραματικές αλλαγές συνέπεσαν με την άνοδο της θερμοκρασίας του καλοκαιριού. Το 2022, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW) κατέγραψαν τον μεγαλύτερο καύσωνα που έπληξε ποτέ την Ανταρκτική.

Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες κοντά στον νότιο πόλο έφτασαν τους 39 °C πάνω από τις κανονικές για τρεις συνεχόμενες ημέρες, φτάνοντας στο μέγιστο των -10 °C .

Αυτή ήταν η πιο «καυτή» αλλαγή θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο, είπε ο Edward Blanchard-Wrigglesworth, ατμοσφαιρικός επιστήμονας και πρώτος συγγραφέας μιας δημοσιευμένης εργασίας από την ομάδα UW, στην Kasha Patel στην Washington Post. Μερικοί από την ομάδα του που δούλευαν στην Ανταρκτική εκείνη την εποχή αισθανόταν αρκετή ζέστη ώστε να φορούν σορτς και να κυκλοφορούν χωρίς πουκάμισο στον ήλιο.

Στιγμές σαν αυτές καθιστούν πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η Ανταρκτική δεν είναι απρόσβλητη από την κλιματική κρίση, όπως πίστευαν κάποτε ορισμένοι επιστήμονες. Για να καταλάβουμε πόσο από τον πρόσφατο καύσωνα της Ανταρκτικής αποδόθηκε στην κλιματική αλλαγή, η ομάδα από το UW χρησιμοποίησε μια «προσέγγιση ιστορίας».

Αυτή η στρατηγική μοντελοποίησης βασίζεται στην «εξέλιξη γεγονότων του παρελθόντος ή εύλογων μελλοντικών γεγονότων ή μονοπατιών» για την αναπαραγωγή των τρεχόντων κλιματικών γεγονότων. «Βρίσκουμε ότι η κλιματική αλλαγή τον περασμένο αιώνα ενίσχυσε το κύμα καύσωνα κατά 2 °C, ενώ ένας ισοδύναμος καύσωνας το 2096 θα ήταν ακόμη 6 °C θερμότερος σε σχέση με το 2022 (8 °C σε σχέση με το 1922)», γράφουν οι Blanchard-Wrigglesworth, όπως μεταδίδει το sciencealert.

Αυτό το μελλοντικό σενάριο θα μπορούσε να φέρει τις θερμοκρασίες του Μαρτίου στην Ανταρκτική επικίνδυνα κοντά στο σημείο τήξης, απειλώντας τις τεράστιες περιοχές πάγου της Ηπείρου. Προς το παρόν, η Ανταρκτική και τα σχετικά νησιά της καλύπτονται από μόνιμο χιόνι και πάγο, με μόνο ένα τοις εκατό περίπου κατάλληλης γης για ανθοφόρα φυτά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και τα καλοκαίρια έχουν κάνει τέτοια φυτά να φυτρώνουν ανεξέλεγκτα , με ρυθμούς ανάπτυξης να αυξάνονται κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο από το 2009 έως το 2018.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, ορισμένα μοντέλα προβλέπουν ότι θα υπάρξει τριπλάσια αύξηση της γης χωρίς πάγο στην Ανταρκτική Χερσόνησο για να υπάρχουν τα φυτά. Εάν η βλάστηση συνεχίσει να εξαπλώνεται σε αυτές τις ζώνες, οι ερευνητές ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμη απώλεια βιοποικιλότητας» στην Ανταρκτική.

«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχής χωρίς νέο πάγο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες και το επιπλέον διαθέσιμο νερό θα δημιουργήσουν νέους βιότοπους ώριμους για αποικισμό, που θα ωφελήσουν ορισμένα είδη και όχι άλλα», εξήγησε η Jasmine Lee, βιολόγος διατήρησης. στο British Antarctic Survey, το 2022.