Είναι ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Ο Άλεξ, ο κεντρικός ήρωας στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» έγινε μεσήλικας. Πενήντα χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται από την πρώτη έκδοση του βιβλίου κι αυτός, παρά την πλύση εγκεφάλου, παραμένει το ίδιο κυνικός με την πρώτη του εμφάνιση. Η διαβολική ιστορία του Άντονι Μπέργκες για την νεανική εγκληματικότητα θεωρείται πλέον εμβληματική. Και όλες αυτές τις δεκαετίες δεν έπαψε στιγμή να αποτελεί πηγή έμπνευσης τόσο στη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το μυθιστόρημα, πολλοί το χαρακτήρισαν περίεργο. Μετά από 50 χρόνια όμως μπορεί να διεκδικεί ακόμα τον τίτλο της πρωτοτυπίας.

Οι περισσότεροι στο άκουσμα του τίτλου ανατρέχουν αμέσως στην ομότιτλη (και σπάνια αριστουργηματική συγκυρία μυθιστορήματος-κινηματογραφικής μεταφοράς) ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το βιβλίο του Μπέργκες όμως κρύβει πολλά μυστικά στη γλώσσα του, την ιδιόμορφη slang που χρησιμοποιεί ο 15χρονος Άλεξ.

«Δεν ξέρω κανέναν άλλο συγγραφέα που να έχει καταφέρει τόσα με τη γλώσσα… το γεγονός ότι είναι επίσης ένα πολύ αστείο βιβλίο μπορεί να περάσει απαρατήρητο» σχολίαζε γι’ αυτό ο Γουίλιαμ Μπάροουζ. Στην πραγματικότητα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να κάνει τις αποτρόπαιες πράξεις του Άλεξ να μοιάζουν ανεκτές, ακόμα και δικαιολογημένες.

Είτε πάντως εκλάβουμε το βιβλίο ως μια «άγρια σάτιρα της διαστρέβλωσης του ατομικού και συλλογικού νου» (κατά τους «New York Times»), είτε ως ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, είτε σα μια αλληγορία της κρατικής βίας το βιβλίο του Μπέργκες έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου. «Αυτό που γυρεύαμε ήταν μια παλιά, καλή επίσκεψη-έκπληξη… με μπόλικη υπερβία» λέει ο Άλεξ, απολαμβάνοντας τους βιασμούς, τα ναρκωτικά και την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Λίγο μετά γίνεται κι αυτός θύμα του συστήματος…

Τον επόμενο μήνα, παρεμπιπτόντως, το Ιδρυμα Αντονι Μπέργκες ετοιμάζει εκδηλώσεις για την επέτειο, με επίκεντρο μια διεθνή συνάντηση.

Πηγή: spirto.net