Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι στα καλύτερά της. Και όσοι έχετε (ξε)μείνει στην πόλη εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να νιώσετε λίγο σαν τουρίστας και να βρεθείτε σε κάποια από τα στέκια στο ιστορικό κέντρο που σε άλλη περίπτωση θα ήταν γεμάτα από κόσμο.

Για καφέ ή φαγητό, ό,τι και να επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα σε κάποια από τα πιο δημοφιλή στέκια της πόλης.

Ο Κώστας

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

Διόσκουροι

Διόσκουροι

Το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο στο Μοναστηράκι και την Πλάκα -αγαπημένο αυτό στην Πλάκα στην μικρή ανηφορίτσα της Διοσκούρων με θέα στην Αρχαία Αγορά- αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Στα τραπεζάκια του θα δείτε παρέες να απολαμβάνουν τους εκλεκτούς μεζέδες του, πάντα συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή μπύρας. Πρωταγωνιστές στις επιλογές των θαμώνων του δεν είναι άλλες από τις ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών (4 ατόμων). Επιπλέον, στις προτάσεις του καταλόγου θα βρείτε πιάτα της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας.

Γιασεμί

Αν ένα cafe έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα, αυτό δεν είναι άλλο από το ρομαντικό Γιασεμί. Στα διάσημα σκαλάκια της Μνησικλέους, με ρετρό ατμόσφαιρα και vintage διακόσμηση θυμίζει πολύ το σπίτι της γιαγιάς, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην παλιά καλή Αθήνα. Αρωματικός καφές και γευστική πληθώρα σε σνακ, ρακόμελο και λαχταριστά σπιτικά γλυκά, όπως η περίφημη πορτοκαλόπιτά του, στα όσα μέχρι σήμερα κερδίζουν το κοινό.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο, σε καθημερινή βάση. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Ωραία Ελλάς

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι (Μητροπόλεως 59), βρίσκεται η Ωραία Ελλάς, ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας.

Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό. Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.