Υπάρχουν μερικά πράγματα που γνωρίζουμε για το μέλλον. Υπάρχουν ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός σε 10 και 20 χρόνια από τώρα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε πράγματι να πούμε για το εγγύς μέλλον όσον αφορά την καινοτομία, ακόμη και την υγειονομική περίθαλψη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα είναι η τεχνολογία του μέλλοντος και τι είδους τεχνολογικές λύσεις θα είναι διαθέσιμες για χρήση μέχρι το 2050. Γι’ αυτό είναι απλά συναρπαστικό να βλέπουμε πώς οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές του παρελθόντος προέβλεψαν πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όταν οι ιδέες για αυτά δεν είχαν καν συλληφθεί ακόμα.

Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε δίκιο, τελικά, όταν έγραφε ότι «Η ζωή μιμείται την τέχνη πολύ περισσότερο από ό,τι η τέχνη τη ζωή». Κάτι που είναι εμφανές μέσα στις δεκαετίες, καθώς οι δημιουργικοί σεναριογράφοι έγραφαν για αδιανόητη τεχνολογία προ δεκαετιών, που, πλέον, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

Δείτε παρακάτω, λοιπόν, πώς η επιστημονική φαντασία από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές έχει γίνει η πραγματικότητά μας, μέσα από τεχνολογίες και εφευρέσεις που προέβλεψαν πολλά χρόνια πριν!

Back to the Future – Βιντεοκλήσεις

Αν και ήταν μια από τις πιο θλιβερές σκηνές από το Back to the Future, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις και η ομάδα του μας έδειξαν τις βιντεοκλήσεις προτού αυτές υπάρξουν στην πραγματικότητα. Ο Marty McFly απολύθηκε σε μια βιντεοκλήση περισσότερα από 15 χρόνια πριν αυτό το είδος τεχνολογίας μαζικοποιηθεί. Πόσες φορές την ημέρα κάνετε τηλεδιασκέψεις είπαμε; Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια!

Hackers – Εικονική πραγματικότητα  

Αυτή η ταινία του 1995 μας δείχνει μια εφεύρεση που άρχισε να γίνεται αποδεκτή από το κοινό μόλις πριν από μερικά χρόνια. Εδώ, βλέπουμε έναν έφηβο να χρησιμοποιεί μια συσκευή εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας σε μια χρονιά κατά την οποία ακόμη και το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα.

Face Off – Μεταμόσχευση προσώπου

Το Face Off με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Τζον Τραβόλτα ακολουθεί την ιστορία ενός άνδρα που αποφάσισε να κάνει μεταμόσχευση προσώπου ώστε να μοιάζει ακριβώς με τον μεγάλο του εχθρό. Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στην ιστορία έγινε στη Γαλλία το 2005, αλλά η ταινία του Τζον Γου άγγιξε αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό θέμα ήδη από το 1997.

Total Recall – Αυτοκινούμενα αυτοκίνητα

Η Uber, η Tesla και η Google, μεταξύ άλλων εταιρειών, εργάζονται σκληρά για την κυκλοφορία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων στους δρόμους -αν και πρέπει να διανύσουμε αρκετό δρόμο μέχρι να μπορέσει το ευρύ κοινό να τα αγοράσει, η τεχνολογία υπάρχει και αναπτύσσεται περαιτέρω. Αλλά το όχημα δράσης από το Total Recall με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έκανε πρώτο την συγκεκριμένη τεχνολογία  γνωστή στο ευρύ κοινό, έστω κι αν τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητά του είναι εξοπλισμένα με ένα ρομπότ οδηγό ταξί με το όνομα «Johnny Cab».

Gremlins 2: The New Batch – «Έξυπνα» σπίτια

Το Gremlins 2: The New Batch (1990) του Joe Dante μπορεί να μην ήταν η πιο ρεαλιστική ταινία, αλλά κατάφερε να κάνει μια ακριβή πρόβλεψη κατά λάθος. Με τις αυτόματες πόρτες, τα φώτα, και γενικότερα τους αυτοματισμούς σχεδόν στα πάντα, ο υψηλής τεχνολογίας ουρανοξύστης Clamp Tower, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της ταινίας, ήταν ένας πρόδρομος της σύγχρονης τεχνολογίας «έξυπνων σπιτιών».

The Net – Online παραγγελίες

Το The Net είναι μια από εκείνες τις ταινίες που, εκ των υστέρων, μοιάζουν «κάπως χαζοχαρούμενες». Τοποθετημένη το 1995, απεικονίζει τη διαδικτυακή κλοπή ταυτότητας πριν κάτι τέτοιο να συμβεί και στην πραγματικότητα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι προέβλεπε μια χρυσή εποχή όπου θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε πίτσα χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας ή να μιλήσουμε σε άλλον άνθρωπο.

The Cable Guy – Καλωδιακή τεχνολογία

Στο κλασικό cult έργο του Τζιμ Κάρεϊ ένας ασταθής κοινωνικά νέος γίνεται φίλος και τελικά παρακολουθεί έναν από τους πελάτες του. Ο Chip του Κάρεϊ είναι ένας διαταραγμένος μοναχικός άνθρωπος που «μεγάλωσε από την τηλεόραση» και έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες για το τότε μέλλον.

Δηλώνει ότι «σύντομα κάθε αμερικανικό σπίτι θα ενσωματώνει την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του!» και ότι «σύντομα θα μπορείτε να ψωνίζετε από το σπίτι», καθώς και την ιδέα του online gaming που θα μπορεί να παίζει κανείς «Mortal Kombat με τον φίλο σας στο Βιετνάμ». Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τελικά, αποδεικνύεται ότι ο Cable Guy του Κάρεϊ δεν ήταν τελείως άστοχος.

The Truman Show – Τηλεοπτικά ριάλιτι

Μια άλλη ταινία του Τζιμ Κάρεϊ που προέβλεψε το μέλλον είναι το The Truman Show, στην οποία ο Truman Burbank πρωταγωνιστεί άθελά του σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι με το οποίο όλος ο κόσμος έχει εμμονή. Η ταινία αποτελεί στην ουσία πρόδρομο για την εποχή των Καρντάσιαν, μόνο που το Truman Show βγήκε το 1998. Αν και τότε υπήρχε κάποιο είδος ριάλιτι τηλεόρασης, κυρίως το The Real World του MTV, αλλά αυτό ήταν ακόμα πριν το Survivor, δεν είχε πλησιάσει σε τίποτα τη δύναμη που θα αποκτούσαν τα ριάλιτι σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.

Ένα ταξίδι στη Σελήνη – Εξερεύνηση διαστήματος

Παρόλο που η Σελήνη μπορεί να μην μοιάζει ακριβώς όπως στο Ένα ταξίδι στη Σελήνη του 1902, δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ προέβλεψε το μέλλον της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η ταινία μικρού μήκους παρακολουθεί μια ομάδα αστρονόμων που ταξιδεύουν στην επιφάνεια της σελήνης, όχι με πύραυλο αλλά με ένα κανόνι που τους ρίχνει απευθείας στο «μάτι» της σελήνης.

Έχοντας πλέον την πρόβλεψη για το πώς μοιάζει το φεγγάρι, είναι αρκετά χιουμοριστικό να δούμε τι είχε στο μυαλό της η φαντασία των ανθρώπων στις αρχές του 20ου αιώνα για την επιφάνεια της σελήνης. Με ένα τοπίο που μοιάζει με ζούγκλα και χωρίς την ανάγκη για διαστημικές στολές ή αναπνευστικές συσκευές, η Σελήνη, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε πολύ διαφορετική από την ταινία.

2001: H Οδύσσεια του Διαστήματος – Τάμπλετ και βιντεοκλήσεις

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ του 1968 μπορεί να είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φορές που μια ταινία επιστημονικής φαντασίας έφτασε σωστά στην πρόβλεψη του μέλλοντος. Αν και τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια μπορεί να απέχουν ακόμη χρόνια, οι προβλέψεις για άλλες «μελλοντικές» εφευρέσεις ήταν ακριβείς. Όπως η χρήση τάμπλετ, η τεχνητή νοημοσύνη και η δυνατότητα να κάνεις βιντεοκλήση σε κάποιον και να βλέπεις το πρόσωπό του σε μια οθόνη.

Star Trek: The Motion Picture – Κινητά τηλέφωνα

Η τηλεοπτική σειρά Star Trek έχει πέσει μέσα σε αρκετές μελλοντικές τεχνολογίες στη μακρόχρονη τηλεοπτική της πορεία, αλλά καμία δεν είναι πιο σημαντική από την εφεύρεση του κινητού τηλεφώνου. Στην πραγματικότητα, η χρήση του επικοινωνητή από τον κυβερνήτη Κερκ στο Star Trek: The Motion Picture (1979) αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τον Μάρτιν Κούπερ, τον άνθρωπο που κατασκεύασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Στην εποχή όπου σχεδόν όλοι έχουν ένα, τουλάχιστον, smartphone στην κατοχή τους, είναι αρκετά ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι ήταν μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που ενέπνευσε για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ανθρώπινη κουλτούρα.