Μια πολυπληθής ομάδα ενηλίκων βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τρόμο, παίζοντας παιδικά παιχνίδια τα οποία παίρνουν μία αναπάντεχη τροπή, καθώς σταδιακά, κάποιοι από αυτούς φεύγουν από το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» όχι όρθιοι και ζωντανοί, αλλά νεκροί και μέσα σε ιδιότυπα φέρετρα με το αίμα να πιτσιλάει (σχεδόν) την οθόνη της τηλεόρασής μας.

Αυτή είναι η κεντρική υπόθεση του «Squid Game», της νέας νοτιοκορεατικής σειράς-φαινόμενο του Netflix που έχει καθηλώσει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Η ρεαλιστική δυστοπία των κοινωνικών ανισοτήτων εν μέσω άγριου καπιταλισμού δυτικού τύπου μετατρέπεται σταδιακά σε μια συμβολική δυστοπία κοινωνικού δαρβινισμού, με τους «αδύναμους» (σωματικά, κοινωνικά ή οικονομικά) να πεθαίνουν υπό το βάρος των οικονομικών χρεών ή της κρισιμότητας του εκάστοτε παιδικού παιχνιδιού.

Η σειρά έχει από πίσω της πολλά… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα και πράγματα που είτε δεν γνωρίζαμε, είτε μας εκπλήσσουν (θετικά ή αρνητικά) και ακολουθούν 20 από αυτά:

  1. O τηλεφωνικός αριθμός που εμφανίζεται στην κάρτα είναι πραγματικός

Στην αρχή του «Squid Game», κάθε παίκτης από τους συνολικά 456 που συμμετέχουν λαμβάνει μία μυστηριώδη κάρτα, η οποία αναγράφει έναν αριθμό τηλεφώνου διαμέσου του οποίου επικοινωνεί με τους διοργανωτές του παιχνιδιού. Η ομάδα παραγωγής ωστόσο έκανε το λάθος (άγνωστο πώς) να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό που αντιστοιχεί όντως σε μια Νοτιοκορεάτισσα, η οποία μετά από την πρεμιέρα της σειράς έλαβε πάνω από 4.000 κλήσεις από αγνώστους οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν αν το νούμερο αντιστοιχεί όντως σε πραγματικό άνθρωπο.

2. Η γιγάντια κούκλα που εμφανίζεται στο πρώτο παιχνίδι είναι πραγματική

Κατά την διάρκεια του πρώτου επεισοδίου, εμφανίστηκε μία τεράστια κούκλα, ένα μικρό κοριτσάκι με κοτσίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού «Green light, Red light» [Σταμάτα / Προχώρα]. Η κούκλα ανήκει σε ένα νοτιοκορεατικό χωριό στην κομητεία Τζιντσεόν και πλέον οι ντόπιοι κόβουν… εισιτήρια σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να την δουν από κοντά.

3. Μια ιδέα του 2008

Η ιδέα για την σειρά ήρθε στον δημιουργό του, Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ [Hwang Dong-hyuk], το 2008, όταν έμενε ακόμα με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Είχε ξεκινήσει μάλιστα να γράφει το σενάριο, αλλά χρειάστηκε να σταματήσει για να πουλήσει το laptop του, καθώς χρειαζόταν χρήματα για να συνδράμει στα προς το ζην στο σπίτι. Κάπως έτσι, πάνω στο ερώτημα που έθεσε στον εαυτό του «μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσες να φτάσεις αν χρειαζόσουν λεφτά;», στήριξε όλη την κεντρική υπόθεση της ιστορίας του.

4. Ο «Aλί» παραλίγο να παιχτεί από διαφορετικό ηθοποιό

Ο χαρακτήρας του Πακιστανού Aλί, τον οποίο υποδύεται ο Ινδός ηθοποιός Ανουπάμ Τριπαθί, είχε προταθεί αρχικά στον Φιλιππινέζο ηθοποιό Κάρλο Ακίνο, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να παρευρεθεί στα γυρίσματα λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19.

5. Αρχικά προοριζόταν να γίνει ταινία

Ο Χουάνγκ ισχυρίστηκε ότι στο πρωταρχικό του πλάνο, ήταν να γυριστεί μια τρίωρη ταινία και όχι μια σειρά, καθώς στο αρχικό draft του σεναρίου υπήρχαν λίγα παιχνίδια (και όχι έξι, όπως στην σειρά), ενώ υπήρχαν και λιγότεροι χαρακτήρες. Τελικά πρυτάνευσε η επιλογή της σειράς, οπότε ο δημιουργός της επέκτεινε τα παιχνίδια και προσέθεσε και άλλους χαρακτήρες.

6. Bασίζεται σε πραγματικό παιδικό παιχνίδι

Ο Χουάνγκ λέει ότι ο τίτλος και το παιχνίδι που τον ενέπνευσαν είναι το αληθινό «Παιχνίδι του Καλαμαριού» που ήταν το αγαπημένο του όταν ήταν μικρό παιδί, με την διαφορά ότι δεν ήταν τόσο βίαιο όσο παρουσιάζεται στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Καλαμάρι συμβολίζει την κοινωνική διαστρωμάτωση, κάτι σαν κοινωνική πυραμίδα.

7. Το ζαχαρένιο μπισκότο Dalgona

Μία από τις δοκιμασίες που τίθενται στους 456 παίκτες είναι να κοπεί ένα πολύ εύθραυστο μπισκότο (φτιαγμένο από αλεύρι και κρυσταλλική ζάχαρη) σε τέσσερις διάφορους σχηματισμούς, χωρίς αυτό να σπάσει ή να θρυμματιστεί. Για το challenge αυτό έφεραν έναν ειδικό νοτιοκορεάτη ζαχαροπλάστη να φτιάξει τα μπισκότα dalgona για όσες ημέρες κρατούσαν τα γυρίσματα.

8. Οι μάσκες των «υπαλλήλων» βασίζονται στην παράδοση

Οι πασίγνωστες μάσκες βασίστηκαν σε παραδοσιακές Κορεατικές μάσκες που ονομάζονται Hahoetal, ένα από τα διασημότερα και πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της νοτιοκορεατικής κουλτούρας.

9. H Sae-byeok ήταν ο πιο απαιτητικός χαρακτήρας

Στο παιχνίδι συμμετέχει και ο χαρακτήρας της Σάε-μπιεόκ [Sae-byeok], μιας αποστάτριας από την Βόρεια Κορέα που θεωρείται ανεπιθύμητη ανάμεσα στους υπόλοιπους νοτιοκορεάτες συμπαίκτες της. Ο δημιουργός της σειράς αδυνατούσε επί μήνες να βρει την κατάλληλη γυναίκα να την ενσαρκώσει, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα βίντεο με την οντισιόν της ηθοποιού και μοντέλου Γιούνγκ Χο-γιεόν [Jung Ho-yeon] που δούλευε τότε στη Νέα Υόρκη. Την κάλεσε να περάσει από οντισιόν και πήρε αμέσως τον ρόλο.

10. Πολιτικοί έχουν εργαλειοποιήσει την σειρά

Με τις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας να πλησιάζουν, δεν είναι τυχαίο που η σειρά, μετά την παγκόσμια καταξίωσή της, έχει εργαλειοποιηθεί από υποψήφιους νοτιοκορεάτες πολιτικούς. Ένας από τους υποψηφίους, ο Λι Τζάε-μιουνγκ [Lee Jae-Myung], κυβερνήτης της επαρχίας του Γκιέοντζι και υποψήφιος με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι «ένας παρόμοιος διαγωνισμός συμβαίνει ήδη μεταξύ των συντηρητικών πολιτικών της Νότιας Κορέας», αφήνοντας υπόνοιες για την περίπτωση του γιου ενός πολιτικού του δεξιού κόμματος που έλαβε 5 δισ. γουόν για να αποχωρήσει από μία κατώτερη θέση σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

11. «Καθρέπτης» της νοτιοκορεατικής κοινωνίας

Το σενάριο, που θέλει τους δυο παιδικούς φίλους Gi-hun και Sang-woo να μπαίνουν στο παιχνίδι επειδή έχουν και οι δύο μητέρες που έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα για να επιβιώσουν, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στην ασιατική χώρα. Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το ποσοστό φτώχειας της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών ήταν πάνω από 47% το 2020, οπότε πολλοί ηλικιωμένοι νοτιοκορεάτες δεν μπορούν να συντηρηθούν και να βρουν τα προς το ζην μετά τη συνταξιοδότησή τους.

12. Η αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο τρόπος που σχεδιάστηκε το δωμάτιο με τους αποτεφρωτήρες σχεδιάστηκε με βάση το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το Ολοκαύτωμα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς Νοτιοκορεάτες, με άπειρα βιβλία να κυκλοφορούν στη χώρα γύρω από το θέμα αυτό.

13. Τα «χαρούμενα φέρετρα»

Όταν κάποιος παίκτης πεθαίνει και αποσύρεται, η σορός του μεταφέρεται μέσα σε ένα φέρετρο που θυμίζει κουτί δώρου. Η art director της σειράς, Τσάε Κιούνγκ-σαν [Chae Kyung Sun] όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα πίσω από τα «χαρούμενα» και στολισμένα με φιόγκο, φέρετρα, απάντησε ότι αφενός διαθέτουν μια παιδική αισθητική προκειμένου να ακολουθούν την θεματολογία των παιδικών παιχνιδιών και αφετέρου ότι συμβολίζουν το «δώρο» των υπευθύνων του παιχνιδιού απέναντι στον κάθε νεκρό, προσφέροντάς του δωρεάν αποτέφρωση.

14. Τα γλυπτά στον χώρο των VIPS είναι πραγματικοί άνθρωποι

Στο VIP Lounge, τα γλυπτά που βλέπουμε είναι πραγματικοί άνθρωποι. Πρόσφατα μάλιστα, αποκαλύφθηκε πως οι ηθοποιοί αυτοί έλαβαν πάνω από 4.200 δολάρια [3.600 ευρώ] για να παρευρεθούν σε τρεις ημέρες γυρισμάτων.

15. Ο δημιουργός έχασε έξι δόντια από το άγχος

Ο δημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς παραδέχθηκε ότι το στρες των γυρισμάτων της σειράς ήταν τόσο έντονο, ώστε κατέληξε να χάσει έξι δόντια ενώ δούλευε. «Στην αριστερή μεριά, ακόμα δεν έχω δύο τραπεζίτες. Πρέπει να βάλω εμφυτεύματα, αλλά δεν έχω βρει τον χρόνο», είπε ο ίδιος σε μια συνέντευξη του με το CNN Film School.

16. Η «μαρτυριάρα» σκηνή

Στο πρώτο επεισόδιο, ο σκηνοθέτης «μαρτυράει» σε παίκτες (και κατ’ επέκταση σε εμάς τους τηλεθεατές) τι είδους παιχνίδια θα παιχτούν, καθώς υπάρχει μία σκηνή όπου φαίνονται όλα τα παιχνίδια που θα παίξουν οι διαγωνιζόμενοι, πάνω στους τοίχους του κοιτώνα τους.

17. Θα υπάρξει δεύτερη σεζόν;

Ναι, θα υπάρξει μία δεύτερη σεζόν του «Squid Game». Μιλώντας στο Associated Press o δημιουργός της σειράς Χουάνγκ Ντονγκ-χιούκ επιβεβαίωσε πως η σειρά θα επιστρέψει για μια δεύτερη σεζόν χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σαφή ημερομηνία για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. «Υπήρξε τόση πίεση, τόση ζήτηση και τόση αγάπη για μια δεύτερη σεζόν. Έτσι σχεδόν νιώθω ότι δεν μας αφήνετε με άλλη επιλογή. Αλλά, θα πω ότι θα υπάρξει πράγματι μια δεύτερη σεζόν. Είναι στο κεφάλι μου αυτή τη στιγμή. Είμαι στη διαδικασία σχεδιασμού αυτή τη στιγμή. Αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε και πώς θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο Ντονγκ-χιούκ.

18. Το παιχνίδι «ζωντανεύει» στο Άμπου Ντάμπι

Το Κορεατικό Πολιτιστικό Κέντρο (KCC) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισε να «ζωντανέψει» την σειρά φιλοξενώντας μια αναπαράσταση των αγώνων. Το KCC έχει ήδη επιλέξει 30 άτομα για να συμμετάσχουν σε δύο ξεχωριστές συνεδρίες των αγώνων. Οι συμμετέχοντες θα φορούν στολές με το λογότυπο του Squid Game και το προσωπικό θα φορά τις ροζ στολές με τις τετράγωνες ή κυκλικές μάσκες. Οι ομάδες θα παίξουν τα ίδια παιχνίδια, ωστόσο δεν θα υπάρχουν «αποχωρήσεις» όπως στην σειρά, ενώ σε αντίθεση με τη σειρά, στο Άμπου Ντάμπι δεν θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο, μόνο παιχνίδι.

19. Απαγορεύτηκε ήδη σε σχολεία στην Ευρώπη

Όλο και περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη στέλνουν επιστολές προς τους γονείς, προκειμένου να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν την σειρά αυτή. Σύμφωνα με στοιχεία της Daily Mail, τέτοια περιστατικά έχουν ήδη αναφερθεί στη Βρετανία και το Βέλγιο.

«Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υπάρχει λόγος που το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 15 ετών», ανέφερε το John Bramston Primary School, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα, αν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα θα καλούνται οι γονείς στο σχολείο.

20. Το «μπισκότο» τώρα και στο TikTok

Η δοκιμασία με το μπισκότο Dalgona σάρωσε στο TikTok, με εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής να ανεβάζουν βιντεάκια όπου προσπαθούν και οι ίδιοι να το «ξεφορμάρουν» από την ζύμη του χωρίς να σπάσει το σχέδιο του μπισκότου.