Σήμερα ο Γουίλ Σμιθ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, με την ενασχόλησή του με την κωμωδία να μας γυρνάει πίσω στο 1990 και το απίθανο «Ο Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ», ενώ η καριέρα του άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη με τις συμμετοχές του σε ταινίες όπως «Ημέρα Ανεραρτησίας», «Οι Άνδρες με τα Μαύρα» κ.α.

Στην πραγματικότητα, ο Σμιθ έγινε εξίσου γνωστός και για την κυκλοφορία καλοκαιρινών υπερπαραγωγών – συμπεριλαμβανομένων των «Εγώ το Ρομπότ», «Χάνκοκ» με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν ακόμη και «Βασιλιά της 4ης Ιουλίου», σύμφωνα με όσα αναφέρει το thelist.com. Ωστόσο, όπως όλοι οι μεγάλοι αστέρες έτσι και ο Σμιθ, έχουν κάνει επιλογές στην επαγγελματική τους καριέρα που έχουν μετανιώσει. Όπως και το γεγονός ότι ο Σμιθ απέρριψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Matrix.

Γενικότερα στην καριέρα του ο Σμιθ είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα και λάθη που έκανε κατά την επαγγελματική του πορεία. Οι ταινίες του «After Earth», «Resurgence» και «Focus» είχαν κακή απόδοση στο box office, κάνοντας μερικούς να αμφισβητούν, ακόμη, και το μέλλον του στο Χόλιγουντ. Αλλά για κάθε ρόλο που έπαιξε ο Σμιθ -είτε σε επιτυχημένη υπερπαραγωγή είτε σε αποτυχημένη ταινία- υπάρχουν δεκάδες άλλοι ρόλοι που έχασε, είτε επειδή επιλέχθηκε κάποιος άλλος είτε επειδή ο ίδιος απέρριψε το ρόλο. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του The Matrix.

Παρόλο που ο ρόλος του «Εκλεκτού» στο «The Matrix» πήγε τελικά στον Κιάνου Ριβς (πια δεν μπορούμε να φανταστούμε και κάποιον άλλο στο συγκεκριμένο ρόλο), υπήρχαν πολλοί άλλοι ηθοποιοί που θεωρήθηκαν ιδανική επιλογή για το ρόλο, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, και του Γουίλ Σμιθ. «Απλώς δεν το είδα» είπε αργότερα ο Σμιθ για το concept της ταινίας αναφέρει το thelist.com. «Παρακολούθησα την ερμηνεία του Κιάνου -και πολύ σπάνια το λέω αυτό- αλλά εγώ θα τα είχα μπερδέψει». Αντιθέτως, ο Σμιθ προτίμησε να κάνει την ταινία «Wild Wild West» για την οποία αργότερα ομολόγησε ότι «Δεν είμαι περήφανος για αυτό».

Ωστόσο, ίσως να ακούγεται αρκετά παρηγορητικό το γεγονός για τον Σμιθ ότι και άλλα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ απέρριψαν τον ρόλο του Neο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας, μεταξύ των οποίων και οι Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Νίκολας Κέιτζ.