Μετά το ‘WandaVision’ το επόμενο τηλεοπτικό Project της Marvel ήταν το ‘The Falcon and The Winter Soldier’, μια πολυαναμενόμενη σειρά καθώς όλοι ξέραμε πως θα μας γυρίσει πίσω στα γνώριμα μονοπάτια του MCU με αρκετή δράση και γνώριμους χαρακτήρες που αγαπήσαμε. Η σειρά όπως μας ενημερώνει το Lordoftheseries.gr έκανε πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου και η 1η σεζόν της ολοκληρώθηκε με μόλις 6 επεισόδια. Η ερώτηση είναι καταφέρνει η σειρά να πει μια καλή ιστορία και παράλληλα να ψυχαγωγήσει το κοινό; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση γιατί ενώ είναι μια σειρά με πολύ καλά στοιχεία δεν είναι αψεγάδιαστη.

Διαβάστε το review

Η σειρά ακολουθεί τους Falcon και Winter Soldier, κατά κόσμον Sam Wilson και Bucky Barnes στην μετά Avengers: Endgame εποχή και πιο συγκεκριμένα σε μια περίοδο όπου το MCU δεν έχει πλέον τον δικό της Captain America. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά με τους δύο χαρακτήρες να αντιμετωπίζουν τα προσωπικά τους προβλήματα όχι σαν ήρωες αλλά σαν καθημερινοί άνθρωποι. Βέβαια οι συγκυρίες δεν τους αφήνουν και πολύ εκτός δράσης αλλά τα προσωπικά προβλήματα τους είναι κάτι που τους απασχολεί καθόλη την διάρκεια της σεζόν.

Βλέπουμε το βάρος που έχουν οι δύο χαρακτήρες που καλούνται να τιμήσουν την μνήμη του Captain America σε ένα ταξίδι για την πιθανή αντικατάσταση του. Φυσικά φως πέφτει στο μετατραυματικό στρες του Bucky και στην δυσκολία του να προσαρμοστεί σε μια κοινωνία.Από την άλλη τον Sam απασχολούν οικογένεια και κοινωνικά προβλήματα αλλά σε αυτά θα ξανά αναφερθώ παρακάτω. Οι δύο ήρωες λοιπόν καλούνται να συμβιώσουν σε έναν κόσμο όπου ο John Walker ένας επιλεγμένος από την κυβέρνηση στρατιωτικός γίνεται ο νέος Captain America, ενώ παράλληλα μια ομάδα ακτιβιστών οι Flag Smashers δημιουργούν προβλήματα ζητώντας μια ζωή πιο καίρια προσαρμοσμένη στα δεδομένα που επικράτησαν μετά το Snap του Thanos.

Οι ήρωες μας θα μπουν σε μια διαδικασία αναζήτησης προσπαθώντας να μάθουν τα κίνητρα των Flag Smashers και να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να εμποδίσουν τις ενέργειες τους και να προστατέψουν πολίτες από τα χτυπήματα τους. Η σειρά γενικά χαρακτηρίζεται από την δράση της και εκεί δεν αμφιβάλει κανείς πως σκοράρει δέκα, ωστόσο προβλήματα εντοπίζονται στον ρυθμό των επεισοδίων αλλά και τον αριθμό των επεισοδίων. Τα 6 επεισόδια φαίνεται να μην είναι αρκετά καθώς η σειρά χειρίζεται λίγο άχαρα κάποιες υπό ιστορίες που δημιουργούνται με την λογική ότι θα μάθουμε περισσότερα σε μελλοντικά project της Marvel.

Οι χαρακτήρες και φυσικά το Cast είναι από τα δυνατά χαρτιά της σειράς, όμως και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα. Το δίδυμο Falcon και Winter Soldier είναι υπέροχο και η δουλειά των Sebastian Stan και Anthony Mackie φανταστική, η χημεία τους στην οθόνη είναι άξια επαίνου. Η σειρά κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο χαρακτήρες με τους οποίους το MCU δεν είχε ασχοληθεί αρκετά και να τους κάνει συμπαθητικους και προσιτούς στο κοινό, δίνοντας τους κάποια πολύ ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα που απομυθοποιουν τα κλασσικά πρότυπα υπέρ ηρώων.

Η σειρά φαίνεται να εστιάζει ένα τσικ παραπάνω στον Sam δίνοντας του το βάρος της ασπίδας ως μαύρος περνάει ένα ωραίο κοινωνικό μύνημα και προβληματισμούς που δυστυχώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Υποκριτικά όμως την παράσταση κλέβει ο Sebastian Stan έχοντας το δύσκολο έργο του να προβάλει όλον τον πόνο, τις ενοχές και τα προβλήματα που έχει ο χαρακτήρας του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ο Anthony Mackie είναι εξίσου εξαιρετικός στον ρόλο του. Από εκεί και πέρα έχουμε τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες αλλά και τους κακούς της σεζόν.

Από τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες λοιπόν δεν είναι κρυφό πως τις καρδιές του κοινού έκλεψε ο Zemo. Τόσο με τον χορό του όσο και με την εξέλιξη του ήταν σαν να είδαμε μια διαφορετική εκδοχή του χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο Civil War. Σίγουρα μια καλύτερη εκδοχή με μεγαλύτερη ανάπτυξη και λόγο ύπαρξης. Οι σκηνές του ήταν απλά απολαυστικές και ο τρόπος που ο Daniel Brühl κόλλησε με το βασικό δίδυμο ήταν έξυπνος και πρόσφερε αρκετές αστείες σκηνές στην σειρά. Επίσης ωραία πινελιά ήταν και το κουστούμι του που έφερε την εικόνα της Comic εκδοχής του χαρακτήρα στην ζωή.

Μια ακόμα επιστροφή από τα παλιά ήταν αυτή της Sharon Carter, ένας χαρακτήρας που επέστρεψε πολύ διαφορετικός και με την δική της πλέον ατζέντα. Η προσθήκη της έκανε κάποιες σκηνές λίγο πιο πικάντικες προσθέτοντας λίγο μυστήριο και όμορφες σκηνές δράσης. Η ιστορία της όμως πιστεύω πως ήταν βιαστική και με κακά θεμέλια που ευελπιστώ να καλυφθούν περαιτέρω στο μέλλον. Η Emily VanCamp είναι απολαυστική στον ρόλο του μυστικού πράκτορα άλλωστε κάπως έτσι την αγαπήσαμε από το Revenge που πρωταγωνιστούσε.

Σιγά σιγά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους κακούς της σειράς. Οι Flag Smashers λοιπόν πιστεύω πως ήταν από τα πιο αδύναμα στοιχεία του ‘TFATWS’. Τα κίνητρα τους είχαν ενδιαφέρον και πρόσθεσαν έξυπνους προβληματισμούς στην σειρά, ωστόσο οι ίδιοι και ιδιαίτερα η αρχηγός τους η Karli (Erin Kellyman) ήταν βαρετοί προβλέψιμοι και δεν μου μετέφεραν ούτε μια στιγμή την αίσθηση κινδύνου προς τους ήρωες μας.

Φαίνεται πως οι σεναριογράφοι ήθελαν να παίξουν περισσότερο με τους ηθικούς φραγμούς του να είσαι ήρωας και αυτό πέτυχε στην εξέλιξη του Falcon και του Winter Soldier αλλά κόστισε σε αγωνία και σασπένς. Αν κάποιος με ρωταγε τι μου έμεινε από τους κακούς η σιωπή μου θα ήταν μια άβολη απάντηση. Ίσως οι γκρί ζώνες λογικής στα κίνητρα τους να ήταν κάτι που άξιζε να αναφερθεί.

Για το τέλος άφησα τον νέο Captain America που από την αρχή καταλαβαίνεις πως θα είναι πρόβλημα για το λατρεμένο δίδυμο. Προσπαθώντας να χωρέσει στα παπούτσια του Steve Rogers ο John Walker αποτυγχάνει και αυτό δημιουργεί έναν ακόμα εκνευρίστικο χαρακτήρα. Στην περίπτωση του βέβαια αυτό είναι θετικό καθώς η σειρά θέλει να τον αντιπαθείς και να τον βλέπεις ως μια κακή ρεπλικα του Captain America, δηλαδή έτσι όπως τον βλέπουν οι Sam και Bucky.

Ο Wyatt Russell κάνει εκπληκτική δουλειά στο να σε εκνευρίζει και αυτό σίγουρα είναι ένα ισχυρό δείγμα καλής υποκριτικής. Επίσης με τον χαρακτήρα του η Marvel ξεπέρασε κάποια όρια δείχνοντας μας κάποια πιο βίαια πράγματα από ότι μας είχε συνηθίσει, ευχάριστη και ανατρεπτική πινελιά θα έλεγα.

Στην σειρά υπάρχουν και κάποια απολαυστικά Cameos που συνδέουν έξυπνα παρελθοντικά αλλά και μελλοντικά σημεία της Marvel, βέβαια μερικά από αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης και γίνονται για να γίνουν, δεν θα αναφερθώ άλλο σε αυτά για να μην χαλάσω την έκπληξη σε κάποιον.Το ‘The Falcon and The Winter Soldier’ δεν έχει να ζηλέψει κάτι από κινηματογραφικές παραγωγές όσων αφορά τα εφέ και τις μεγάλες σκηνές δράσης και μαχών.

Είναι κάτι που πραγματικά κάνει αρκετά καλά και προσφέρει τρομερή διασκέδαση στον θεατή, βέβαια θεωρώ πως ο χρόνος ανάμεσα σε δράση και ιστορία δεν ήταν σωστά μοιρασμένος με αποτέλεσμα να έχεις μια μεγάλη σκηνή δράσης και μετά να έχεις κάποιους μακροσυρτους διαλόγους που μερικές φορές κούραζαν. Ωστόσο οι μάχες ήταν όμορφα γυρισμένες με γρήγορες και δύσκολες χορογραφίες και εντυπωσιακά εφέ.

Το νεότερο εγχείρημα της Marvel για το Disney+ είναι μια καλογυρισμένη σειρά δράσης. Με ένα δίδυμο φωτιά που δημιουργεί όμορφες σκηνές που μπορεί να είναι άλλες φορές αρκετά δραματικές και άλλες να προκαλούν γέλιο. Οι Sebastian Stan και Anthony Mackie σίγουρα σε μαγνητίζουν με την υπέροχη χημεία που εκπέμπουν ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία να λάμψουν ως ηθοποιοί αλλά και ως χαρακτήρες κάνοντας σε να σκέφτεσαι γιατί η Marvel τόσο καιρό τους είχε στο υπόβαθρο.

Τα συμπληρωματικά μέλη της σειράς προκαλούν ενδιαφέρον και φαίνεται να έχουν προοπτικές για ωραίες ιστορίες, δυστυχώς όμως τα μόλις 6 επεισόδια δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης για πολλούς χαρακτήρες και οι ιστορίες τους έχουν άχαρο κλείσιμο για την ώρα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα βαρεθειτε αφού κάθε επεισόδιο περιέχει τόνους δράσης και καλωγυρισμενων σκηνών που θυμίζουν ταινία. Όπως προαναφέραμε ένα πρόβλημα εντοπίζεται στο μοίρασμα πλοκής και δράσης αλλά αυτό είναι κάτι που εύκολα παραβλέπουμε.

Όμορφα κουστούμια, εξαιρετικά εφέ δίνουν θετικούς πόντους στην σειρά που παρουσιάζει μια γενικά καλή ιστορία με πολύ αδρεναλίνη. Η σειρά προσπαθεί να ταρακουνήσει τα νερά με κάποιες ανατροπές αλλά δυστυχώς στην πλειοψηφία τους είναι προβλέψιμες και κάπως αντικλιματικες όταν γίνονται. Μερικές ιστορίες λοιπόν έμειναν ανοιχτές και οι απαντήσεις φαίνεται πως θα δοθούν στο “Captain America 4” που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε η Marvel, 2η σεζόν στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει ωστόσο δεν θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο στο μακρινό μέλλον να δούμε την επιστροφή των χαρακτήρων και εκτός κινηματογράφου.