Leonard Cohen ετών τριάντα, βολτάρει στους δρόμους της μαμάς πατρίδας του Μόντρεαλ χτίζοντας από νωρίς τον μύθο του αστικού μποέμ τροβαδούρου που καθήλωσε γενιές και γενιές αισθηματιών ανά τον δυτικό κόσμο.

Το φιλμ των Don Owen και Donald Britain είναι ένα συλλεκτικό ασπρόμαυρο πορτραίτο της νεότητας ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς ποιητές των τελευταίων πενήντα χρόνων. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Leonard Cohen σε μια βόλτα στην πόλη και ντύνεται με την αίγλη ενός σπάνιου ντοκουμέντου στις τάξεις των μουσικών ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για μια φωτογραφία της στιγμής του λογοτέχνη Cohen το 1965, δηλαδή δυο μόλις χρόνια πριν τον κερδίσει η μουσική σε μια συναυλία της Judy Collins και καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες στο Songs of Leonard Cohen και στο πάνθεον των σύγχρονων μουσικών θρύλων. Το ντοκιμαντέρ -που αρχικά φιλοδοξούσε να συμπεριλάβει στα καρέ του την αφρόκρεμα της καναδικής ποίησης, αλλά κάπου χάθηκε στον προϋπολογισμό και τη μετάφραση, φωτίζει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του Leonard Cohen, η οποία, ακριβώς επειδή αντλείται από μια περίοδο πριν το μπαμ της δόξας, ασκεί στον θεατή την ακαταμάχητη γοητεία της οικειότητας.  

Αν θες να δεις τον μύθο του Leonard Cohen να παραγγέλνει σάντουιτς με τυρί και γάλα σε ένα καφέ του Μόντρεαλ σαν να απαγγέλλει δημοσίως ποίηση ως καλλιτέχνης του δρόμου και να διανυκτερεύει σε ένα ταπεινό ξενοδοχείο των τριών δολαρίων, τότε αυτό το street movie των ‘60s δεν πρέπει να το χάσεις. Η ταινία που θα σε κάνει να καταλάβεις για τα καλά πως ανδρώθηκε το πνεύμα που έγραψε το “Famous Blue Raincoat”.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί δωρεάν, σε HD ποιότητα και με ελληνικούς υπότιτλους, στις 23:00, στο avopolis.gr/backstage