Η ψηφιακή εποχή έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και έχει αντικαταστήσει πολλές συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Σε πολλούς μπορεί να ξενίζουν αυτές οι αλλαγές, ακόμα και να είναι πολέμιοι. Άλλωστε σε κάθε αλλαγή πάντα υπάρχει σκεπτικισμός.

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες (ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας) έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή μας. Σχεδόν όλα τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαθέτουν την ψηφιακή τους βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα βιβλία και συγγράμματα. Μια απ΄ αυτές που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης «Ανέμη».

Πολλοί θεωρούν πως με την ψηφιακή ανάγνωση χάνεται η αίγλη και η αυθεντικότητα ενός χάρτινου βιβλίου. Ωστόσο οι υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών μπορούν να προσφέρουν δωρεάν σημαντικούς τίτλους λογοτεχνικών και επιστημονικών έργων στους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τους επίσημους στατιστικούς πίνακες, ο χρόνος ανάγνωσης έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, όπως και το ποσοστό των ανθρώπων που διάβασαν πάνω από 10 βιβλία το χρόνο.

Το eBooks4Greeks.gr είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει δωρεάν βιβλία για online ανάγνωση ή και κατέβασμα. Θα βρείτε πολλές κατηγορίες όπως Λογοτεχνικά Βιβλία, Αρχαίας Γραμματείας, Επιστημονικά, Τέχνης, Πληροφορικής, Εκπαιδευτικά, Βιβλία Ψυχολογίας, αλλά και Ηχητικά βιβλία.

Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες ψηφιακά δωρεάν βιβλία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για το eBooks4Greeks από τους δημιουργούς του:

Η ιδέα του ebooks4greeks.gr ήρθε το 2010. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην Ελλάδα, μία Online Βιβλιοθήκη όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει και να διαβάσει βιβλία τα οποία θα μπορεί να κατεβάσει ελεύθερα.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, οι συγγραφείς που θέλουν να δημοσιεύσουν το έργο τους ελεύθερα, να μπορούν να το κάνουν. Το eBooks4Greeks δεν είναι ψηφιακός εκδοτικός οίκος αλλά ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Ο συγγραφέας μπορεί να ετοιμάσει το βιβλίο του σε ψηφιακή μορφή (eBook), να μας το στείλει και να το ανεβάσουμε στην βιβλιοθήκη μας. Επίσης αν χρειάζεται βοήθεια στη διαμόρφωση του βιβλίου μπορούμε να την προσφέρουμε αφιλοκερδώς.

Μέσα στα χρόνια εκτός από βιβλία αρχίσαμε να δεχόμαστε απ΄ τον κόσμο κείμενα, ποιήματα, κριτικές, προτάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, σκέψεις. Οπότε χωρίς να χάσει τον βασικό του χαρακτήρα, το eBooks4Greeks.gr έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπετε σήμερα.

Για όσους αναζητούν ελεύθερους τίτλους σε ebooks στα αγγλικά μπορούν να ανατρέξουν στο Openrightslibrary.com το οποίο αν και βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση περιλαμβάνει ήδη αγαπημένα κλασικά βιβλία όπως πχ: «The Little Prince», «Animal Farm», «The Great Gatsby», «Nineteen Eighty-Four (1984)» «Macbeth», «Romeo and Juliet».