Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη που βρίσκεται λίγες ώρες μακριά, θυμηθήκαμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια στην πόλη όπου η κρεατοφαγία ανάγεται σε… ιεροτελεστία! Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Σωστά ψημένες σπαλομπριζόλες, τραγανά παϊδάκια, ζουμερές σούβλες και τα απαραίτητα συνοδευτικά τους γεμίζουν το τραπέζι με γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Τηλέμαχος

tilemaxos_2_edited Το όνομα Τηλέμαχος είναι συνυφασμένο με κρεατοφαγία πολλών αστέρων. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Κηφισιάς, η ιστορία της οποίας ξεκινά από τα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ο Τηλέμαχος, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, έφτιαχνε σπιτικά πιάτα κι έψηνε κρέατα για τους φιλοξενούμενούς του. Σήμερα, θεωρείται μια από τις καλύτερες ταβέρνες πολυτελείας στην Κηφισιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτά κρέατα –άξια αναφοράς τα φημισμένα steaks, τα φιλέτα, αρνίσια παϊδάκια καπνιστά σε άγρια κάρβουνα, η ποικιλία κρεάτων στη σούβλα– τα οποία φημίζονται για την ποιότητα και τον τρόπο ψησίματος. Στα συν η μεγάλη γκάμα σε κρασιά και οι διοργανώσεις wine pairing με συγκεκριμένα πιάτα. Info Φραγκοπούλου 19, Κηφισιά, τηλ. 210 210 8077468, facebook page

Base Grill

base_grill_last_edited Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Αθήνας για ποιοτική κρεατοφαγία δίχως όρια. Λίγα βήματα από την Πλατεία Μπουρναζίου, ο χώρος του μοιάζει περισσότερο με μια πολύ προσεγμένη μοντέρνα ταβέρνα, ενώ η κουζίνα του έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το κρέας της. Στα πιο δημοφιλή πιάτα του συγκαταλέγονται τα αυγά στη φωλιά (τηγανιτές, ψιλοκομμένες πατάτες με αυγά μάτια), η πικάνια, η σπαλομπριζόλα, το λουκάνικο από μαύρο χοίρο και το rib eye που σερβίρονται μάλιστα πάνω σε ξύλο. Στα plus, το γεγονός ότι οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές. Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή: 13.00- 01.00 Τιμές: Από 30 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό) Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455, facebook page

Τεφαρίκι

tefariki_4_edited Πραγματικά στη μέση του πουθενά, καθώς είναι «κρυμμένο» σε έναν παράδρομο της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, το Τεφαρίκι δεν γεμίζει το μάτι με την πρώτη ματιά –το απλό και απέριττο περιβάλλον του φέρνει στο νου εικόνες από καντίνα! Γεμίζει, ωστόσο, το στομάχι με επιλεγμένα κρεατικά για… καλοφαγάδες, όπως αναγράφεται και στην ταμπέλα του. Ποικιλία κρεατικών σε ξύλο απαρτίζουν το «πιάτο του χασάπη» για ασταμάτητη κρεατοφαγία, σωστή σπαλομπριζόλα χορταίνει και τους πιο πεινασμένους την ώρα που προτάσεις εκτός καταλόγου –πρόβεια παϊδάκια ή σουβλάκια από πρόβατο– «ανταγωνίζονται» δυναμικά τις σταθερές του αξίες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις σπιτικές, ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες και τα αυγά Τεφαρίκι (αυγά μάτια σε χειροποίητες πίτες με λουκάνικο). Σημειώστε ότι στον κατάλογο δεν θα βρείτε δημοφιλείς επιλογές, όπως φέτα, χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι, κάτι που διευκρινίζεται σε μαυροπίνακα μέσα στην ταβέρνα! Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή: από τις 13.30 Τιμές: Από 18 ευρώ/άτομο Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου 193, Κορωπί, τηλ. 210 6628694

Κρητικός

Ποιοτικό, γευστικό και καλοψημένο, ελληνικό κρέας που απολαμβάνει την αποδοχή του ευρύτερου κοινού της Αθήνας. Από τα «κρυμμένα» μυστικά στην περιοχή της Κάντζας, ο Κρητικός αποτελεί σταθερή αξία για τους κρεατολάγνους της πόλης. Παρόλο που βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο στην (κυριολεξία) μέση του πουθενά, έχει αποκτήσει τους δικούς του θαμώνες που δεν τον αλλάζουν με τίποτα άλλο. Σιδηρόδρομος (μοσχαρίσια πλευρά ψημένα στη σούβλα), σπαλομπριζόλα, rib- eye, νεφράκια και παϊδάκια στα σημεία αναφοράς του καταλόγου. Τα κρύα ορεκτικά περνάνε από το τραπέζι σας σε δίσκο για να επιλέξετε εκείνο της αρεσκείας σας. Διαθέτει και δικά του εμφιαλωμένα κρασιά. Info Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ. 210 6659061

Vezene

Το σύγχρονο bistrot υψηλής ποιότητας ξεχωρίζει για τις υψηλών προδιαγραφών δημιουργίες του σεφ. Όσοι επιλέξετε το Vezene για την έξοδό σας θα ζήσετε μια αξέχαστη γαστριμαργική εμπειρία σε ένα ανεπιτήδευτα εκλεπτυσμένο περιβάλλον με κομψό στιλ, άμεσο service και θέα στο Λυκαβηττό. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται μεσογειακή με έντονες αναφορές στη γαλλική, ενώ στο μενού του θα βρείτε επίσης ψαγμένα κρεατικά. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα ζυμαρικά (ιταλικής προέλευσης), την πίτσα στον ξυλόφουρνο, τα ισπανικά αλλαντικά και τα ιδιαίτερα γλυκά. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 19.00-02.00 Τιμές: Από €50/άτομο Βρασίδα 11, Αθήνα, τηλ. 210 7281000, facebook page

Argentina

Με κουζίνα που προσανατολίζεται σε αυτή της Αργεντινής, το εστιατόριο Argentina στο Μαραθώνα φημίζεται για το καλοψημένο μοσχαρίσιο κρέας που πρωταγωνιστεί στα τραπέζια των επισκεπτών του. Σε ένα περιβάλλον προσεγμένης αισθητικής, με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο και τα χαρακτηριστικά τραπέζια μοναστηριακού τύπου, εδώ και 30 χρόνια σερβίρεται εξαιρετικής ποιότητας κρέας, μαγειρεμένο με τον κλασικό, αργεντίνικο τρόπο. Από τις προτάσεις του ξεχωρίζουν, εκτός του μοσχαρίσιου κρέατος που λιώνει στο στόμα, η μεγάλων διαστάσεων μοσχαρίσια μπριζόλα, τα spare ribs, αλλά και οι γευστικοί ελληνικοί μεζέδες, που ολοκληρώνουν τον κατάλογο. Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη, σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε το φημισμένο ζουμερό κρέας του, καθώς η διαδικασία του ψησίματος διαρκεί περίπου 40 λεπτά και ξεκινάει από νωρίς, ώστε η παραγγελία σας να είναι έτοιμη την ώρα που θα φτάσετε στο εστιατόριο. Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή: από τις 12.00 Τιμές: Από €20/άτομο Μπιτάκου 3, Καλέτζι Μαραθώνα, τηλ. 22940 66476

Χριστόφορος

Από τις παλαιότερες και πιο διάσημες ταβέρνες στην «πιάτσα» των Καλυβίων. Ο Χριστόφορος πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του ‘60 ως Βοσκοπούλα, ενώ με την ανάληψη των ηνίων από το γιο του ιδιοκτήτη κυρίου Αθανασίου Ράπτη μετονομάστηκε σε Χριστόφορος. Γενναίες, χορταστικές μερίδες με ζουμερά κρεατικά γεμίζουν το τραπέζι της παρέας. Παϊδάκια αρνίσια, μοσχαρίσια σταβλίσια, μεζεδάκια από αρνί, συκωταριά τηγανητή, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γουρουνόπουλο σούβλας, κατσικάκι στη γάστρα, γίγας μπιφτέκι Χριστόφορος (γεμιστό με φέτα) στις προτάσεις που θα δυσκολέψουν τις επιλογές σας. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 11.00 Τιμές: Από €12/άτομο Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Αττικής, Τηλ. 22990 48266

Θεραπευτήριο

Ταβέρνα παλαιού τύπου με ποιοτικό φαγητό στα Πετράλωνα. Μην περιμένετε ντεκόρ που εντυπωσιάζει, ούτε διακοσμητικές φανφάρες. Το Θεραπευτήριο, εδώ και χρόνια, τιμά όσους αγαπούν το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Είναι μια ταβέρνα παλιάς κοπής που υπηρετεί την απλότητα, την ποιότητα στη γεύση και τις πολύ προσιτές τιμές. Εδώ θα βρείτε μεγάλη γκάμα από μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι, αλλά και κρέας. Δοκιμάστε ποικιλίες ελληνικών κρασιών ή το δικό τους χύμα. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 11.30-01.00 Τιμές: Από €12/άτομο Κυδαντιδών 41, Αθήνα, τηλ. 210 3412538, facebook page

Μama-Roux South

Αφίχθη στη Γλυφάδα εδώ και λίγους μήνες, έτσι ώστε να μπορούν και οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων να απολαμβάνουν τις γευστικές προτάσεις του καθιερωμένου στεκιού στο κέντρο της Αθήνας πιο εύκολα και άμεσα. Η μόνη διαφοροποίηση είναι η Low & Slow Barbecue φιλοσοφία του. Ο λόγος για ένα συγκεκριμένο καπνιστήριο (smoker), όπου καπνίζεται και ψήνεται το κρέας για αρκετές ώρες (έως και 16!) έτσι ώστε να σερβιριστεί ζουμερό, τρυφερό και με καπνιστή γεύση. Το short rib (500g) από 100% βοδινό Black Angus σιγοψημένο για 16 ώρες στο smoker, το brisket από βοδινό και τα χοιρινά spare ribs στις δημοφιλείς προτάσεις του. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 10.00 Τιμές: Από €20/άτομο Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, τηλ. 216 7004371

Τέλης

Τα μπριζολάκια του Τέλη είναι διάσημα και περιζήτητα! Χωρίς πολυτέλειες, αλλά με απλότητα και ποιότητα στις πρώτες ύλες, ο Τέλης, που ήρθε από τα Ιωάννινα πριν από δεκαετίες κι ονειρευόταν το δικό του μαγαζί όσο δούλευε ως ψήστης, κερνάει χοιρινά μπριζολάκια, φιλέτα και ό,τι άλλο κρεατικό βάλει ο νους σας. Από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα ακαταμάχητα ορεκτικά- συνοδευτικά. Στα συν οι μεγάλες, χορταστικές μερίδες. Info Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 11.00-02.00 Τιμές: Από €10-15 Ευριπίδου 86, Αθήνα, τηλ. 210 3242775