Να «ξεπακετάρει» τον Μινιμαλισμό προσφέροντάς μας ένα διαφοροποιημένο αφήγημα μέσα από διαφορετικές απόψεις, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους, φιλοδοξεί η ομαδική έκθεση από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου μέσω της έκθεσης: Opening the Box: Unpacking Minimalism.

Με αφορμή δέκα έργα από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, ο επιμελητής  Mark Godfrey, προσπαθεί να αποδώσει τις ποικίλες όψεις του μινιμαλισμού καθιστώντας σαφές πως η τάση της «ελαχιστοποίησης» υπήρχε στην τέχνη από τη δεκαετία του 1920, και οι καλλιτέχνες που σχετίστηκαν με το μινιμαλισμό δούλεψαν με μια σειρά από υλικά, χρώματα και υφές, εξερεύνησαν ιδέες σχετικά με τη φόρμα και εντρύφησαν στον κόσμο γύρω τους.

Στο ισόγειο, τρία έργα περιστοιχίζουν ένα καταπληκτικό έργο του Donald Judd του 1978, ένα ανοιχτό «κανάλι» φτιαγμένο από στιλπνό αλουμίνιο αποτελούμενο από έξι ανοιχτές μονάδες. Το έργο αυτό συνομιλεί με ένα από τα πρώτα ανάγλυφα του Judd από το 1961, ένα πίνακα της Agnes Martin του 1966 και μια σανίδα του 1998 του John McCracken.

Στο σκοτεινό χώρο του δευτέρου ορόφου, οι θεατές αντικρίζουν ένα σπάνιο το έργο του Dan Flavin φτιαγμένο εξολοκλήρου από κόκκινες φωσφορίζουσες λάμπες, το οποίο αναφέρεται ευθέως στη βία του πολέμου του Βιετνάμ. Επίσης, το έργο Suprematist Composition κατασκευασμένο το 1921 από τον Nikolai Suetin δείχνει μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές στη διαγώνια σύνθεση του Flavin σε μια άλλη ιστορική συγκυρία, ενώ το έργο της Isa Genzken Gelbes Ellipsoid (Yellow Ellipsoid), του 1976, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της υποδοχής του μινιμαλισμού στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970. Είναι μια ξύλινη φόρμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση του υπολογιστή, θυμίζει ακόντιο ή λόγχη, αλλά κείται απευθείας στο πάτωμα.

Στον λουσμένο με φως πάνω όροφο, έργα από τη μεταγενέστερη γενιά καλλιτεχνών αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποίησαν το φορμαλιστικό λεξιλόγιο του μινιμαλισμού προς μια νέα πορεία, που απευθύνει ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία, την απώλεια και την ταυτότητα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στο χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, που βρίσκεται στη Λεωφ. Κηφισίας 80, στο Μαρούσι, και θα φιλοξενηθεί έως τον Απρίλιο του 2016.