Newsroom

Η αλλαγή ενός αυτοκινήτου προϋποθέτει καλή έρευνα για τη σωστή επιλογή. Ένα έξτρα κεφάλαιο που θα μπορούσε να «υποστηρίξει» τη νέα σας αγορά είναι η πώληση του παλιού αυτοκινήτου σας. Πότε όμως είναι η καλύτερη στιγμή για να το πουλήσετε; Τι είναι πιο σημαντικό για την αξία μεταπώλησης: Είναι προτιμότερο να κρατάτε το αυτοκίνητό σας για πολλά χρόνια ή είναι προτιμότερο να προχωράτε σε αντικατάσταση κάθε λίγα χρόνια.

Το Carbuzz παρουσιάζει πτυχές της μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου, προσδιορίζοντας την καταλληλότερη στιγμή για την πώλησή του.

Πώς ξέρετε πότε είναι ώρα να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας;

► Ασφάλεια. Αντιλαμβάνεστε ότι τα νεότερα αυτοκίνητα διαθέτουν σημαντική τεχνολογία ασφάλειας που δεν διαθέτει το παλαιότερο αυτοκίνητό σας και η ασφάλεια προέχει.

Συντήρηση. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρείτε ανταλλακτικά αυτοκινήτου για το μοντέλο σας και η συντήρηση αρχίζει να κοστίζει πολύ ακριβά σε σχέση με την αξία του αυτοκινήτου.

► Έλλειψη αξιοπιστίας. Συμβαίνει. Μόλις διορθώσετε το ένα πρόβλημα, εμφανίζεται το επόμενο. Απλώς δεν εμπιστεύεστε πλέον την αξιοπιστία του.

► Πρακτικοί λόγοι. Ίσως η οικογένειά σας μεγαλώνει, ή χρειάζεστε ένα άλλο αυτοκίνητο που καλύπτει καλύτερα τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες σας.

► Χρήματα. Θεωρείτε ότι θα είχε νόημα οικονομικά, καθώς είτε έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για μια μεγάλη προκαταβολή σε ένα νέο αυτοκίνητο, είτε επιθυμείτε να πουλήσετε το αυτοκίνητο το οποίο έχετε διότι κοστίζει ακριβά στον προϋπολογισμό σας.

Υπάρχει καλύτερος μήνας για να πουλήσετε ένα αυτοκίνητο;

Υπάρχει η βέλτιστη εποχή ή μήνας για να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας; Ναι και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν για παράδειγμα περίοδοι που παρουσιάζεται αξιοσημείωτη αύξηση στη διάθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Περισσότερα αυτοκίνητα, σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και χαμηλότερες τιμές. Επομένως αυτή δεν είναι μια καλή εποχή για την πώληση αυτοκινήτου εάν αναζητείται μια καλή τιμή. Οι τάσεις δείχνουν ότι οι περισσότερες τιμές αυξάνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω ζήτησης, επομένως τα περισσότερα αυτοκίνητα αξίζουν κάπως περισσότερο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευκολότερο να πουλήσετε ένα όχημα 4WD ή SUV το χειμώνα.

Το ζήτημα της ελάχιστης τιμής

Προσδιορίστε από την αρχή ποια είναι η ελάχιστη τιμή για την οποία είστε διατεθειμένοι να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας. Πραγματοποιήστε τις σχετικές εργασίες για την ακριβή εκτίμηση της αξίας του και ενημερωθείτε για τις τιμές στην αγορά. Όλες οι πληροφορίες μπορούν αν βρεθούν στα χέρια σας. Η συντήρηση του οχήματος είναι επίσης πολύ σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι κανένα service δεν εκκρεμεί και να προχωρήσετε σε επαγγελματικό έλεγχο του αυτοκινήτου. Τα ελαστικά πρέπει επίσης να είναι σε μια λογική κατάσταση. Αφού έχετε κάνει αυτές τις εργασίες να παρουσιάζετε τις λεπτομέρειες στην πώληση. Το να δώσει κάποιος εκατό ή διακόσια ευρώ μπορεί να του αποφέρει πολλά περισσότερα στην τελική τιμή πώλησης.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσετε ένα αυτοκίνητο;

Στο μυαλό μας υπάρχουν ορισμένα χιλιομετρικά ορόσημα, τα οποία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο διανύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περίπου 15.000 χιλιόμετρα ενώ οι πιο ακραίες περιπτώσεις θεωρούνται οχήματα που καλύπτουν έως και 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Τα 100.000 χλμ θεωρούνται ένα ψυχολογικό όριο, όμως υπάρχουν και άλλα ορόσημα, όπως το όριο της εργοστασιακής εγγύησης. Ένα άλλο ορόσημο είναι η στιγμή που ξεκινάει η αντικατάσταση των ακριβότερων εξαρτημάτων ή που χρειάζονται σοβαρές μηχανικές αντικαταστάσεις. Αυτή θεωρείται γενικά μια καλή στιγμή για να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας.

Πότε μην παίρνετε την απόφαση να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας βιαστικά. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει καταστεί αναξιόπιστο και απαιτεί συχνές επισκευές, μπορεί να είναι μια λανθασμένη κίνηση να το κρατήσετε, καθώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε κάποια προκαταβολή για ένα νεότερο αυτοκίνητο.

Εάν όμως το αυτοκίνητό σας παραμένει αξιόπιστο και έχετε κάνει μια καλή συντήρηση, τότε μπορείτε να το κρατήσετε για μερικά ακόμη χρόνια, χωρίς επικείμενα μεγάλα έξοδα. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα αυτοκίνητά μας για πάντα και, αργά ή γρήγορα, όλοι θα πρέπει να αποφασίσουμε πότε και πώς θα τα πουλήσουμε.

Πρέπει να πουλήσω το αυτοκίνητό μου μετά από 5 χρόνια;

Ενδεχομένως να είναι μια καλή στιγμή. Εάν το έχετε αποπληρώσει και με μέσο όρο χιλιομέτρων ετησίως από 15.000 έως 20.000, τότε θα μπορέσετε να το δώσετε και σε μια σχετικά καλή τιμή, αξιοποιώντας το κεφάλαιο αυτό για μια προκαταβολή για το επόμενο αυτοκίνητό σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Προφανώς η πώληση ιδιωτικά μπορεί να σας αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση με την πώλησή σε κάποιον έμπορο. Δεν έχουν καμία υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα στο δικό σας κέρδος και το παζάρι μαζί τους δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να μπείτε στα «δίχτυα» των ιστοσελίδων, των αγγελιών και των πλατφορμών πώλησης αυτοκινήτων. Αυτό ενδεχομένως να σας κοστίσει χρόνο, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο κερδοφόρο για εσάς.  

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber