Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων περιέγραψε ένα αρχαίο ανθρώπινο απολίθωμα στην Κίνα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρωποειδές που έχει βρεθεί στο παρελθόν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution.

Δεν μοιάζει ούτε με τη γενεαλογική γραμμή που διασπάστηκε για να σχηματίσει τους Νεάντερταλ, ούτε με τους Denisovan, αλλά ούτε και με τη δική μας γενεαλογική γραμμή. Η γνάθος, το κρανίο και τα οστά των ποδιών που ανήκουν σε αυτό το ανθρωποειδές, με την ονομασία HLD 6 το οποίο δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί, ανακαλύφθηκαν στο Χουαλόνγκτονγκ, στην Ανατολική Ασία, το 2019. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι ειδικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) αγωνίστηκαν να αντιστοιχίσουν τα λείψανα σε μια γνωστή γενεαλογική γραμμή.

Το πρόσωπο του ανθρωποειδούς είναι παρόμοια δομημένο με εκείνο της σύγχρονης ανθρώπινης γενεαλογίας, η οποία διαχωρίστηκε από τον Homo erectus πριν από 750.000 χρόνια. Αλλά η έλλειψη πηγουνιού του ατόμου, μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός Denisovan – ένα εξαφανισμένο είδος αρχαίου ανθρωποειδούς στην Ασία που διαχωρίστηκε από τους Νεάντερταλ πριν από 400.000 χρόνια.

Σύμφωνα με το sciencealert.com, οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας, το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης της Ισπανίας, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα γενεαλογική γραμμή – ένα υβρίδιο μεταξύ του κλάδου που μας έδωσε τους σύγχρονους ανθρώπους και του κλάδου που μας έδωσε άλλους αρχαίους ανθρωποειδείς της περιοχής, όπως οι Denisovan.

Ιστορικά, πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών από το Πλειστόκαινο που έχουν βρεθεί στην Κίνα δεν έχουν ενταχθεί εύκολα σε καμία γενεαλογική γραμμή. Ως αποτέλεσμα, τα λείψανα αυτά συχνά εξηγούνται ως ενδιάμεσες παραλλαγές σε μια ευθεία πορεία προς τη σύγχρονη ανθρωπότητα – ως ένα αρχαϊκό παράδειγμα ενός Homo sapien, για παράδειγμα, ή μια προηγμένη μορφή του Homo erectus.

Όμως, αυτή η μάλλον γραμμική, απλοϊκή ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη και όχι ευρέως αποδεκτή. Ενώ ο Homo erectus επέζησε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια, τα λείψανα που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κίνα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες, πιο σύγχρονες γενεαλογικές γραμμές ανθρωποειδών.

Προηγουμένως, μελέτες γονιδιώματος σε λείψανα Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία έχουν βρει ενδείξεις για μια τέταρτη γενεαλογική γραμμή ανθρωποειδών που ζούσαν στη Μέση και Ύστερη Πλειστόκαινο. Αλλά αυτή η ομάδα που λείπει δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί επίσημα στο αρχείο απολιθωμάτων. Ίσως, τα πρόσφατα λείψανα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Κίνα να αποτελούν το κομμάτι που λείπει από το παζλ.

Τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για τη γνάθο

Η απολιθωμένη γνάθος και το κρανίο ανήκουν σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών. Ενώ το πρόσωπό του έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν με σύγχρονα ανθρώπινα, τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και η γνάθος «φαίνεται να αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά», γράφουν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

Τα αποτελέσματά τους περιπλέκουν την πορεία προς τους σύγχρονους ανθρώπους. Το μωσαϊκό των φυσικών χαρακτηριστικών που βρέθηκαν σε αυτό το αρχαίο ανθρωποειδές υποστηρίζει, αντίθετα, τη συνύπαρξη τριών γενεαλογικών γραμμών στην Ασία – τη γενεαλογική γραμμή του Homo erectus, τη γενεαλογική γραμμή των Denisovan και αυτή την άλλη γενεαλογική γραμμή που είναι «φυλογενετικά κοντά» σε εμάς.

Ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Κίνα μόλις πριν από περίπου 120.000 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι ορισμένα από τα «σύγχρονα» χαρακτηριστικά μας υπήρχαν εδώ πολύ νωρίτερα. Ίσως ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Homo sapiens και των Νεάντερταλ εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους. Αυτή η θεωρία θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί με περισσότερες αρχαιολογικές έρευνες.