Συναγερμός έχει σημάνει στα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, δηλαδή των γερμανικών υπηρεσιών πληροφορίας, καθώς εκτιμά πως το ενδεχόμενο η Κίνα να επιχειρήσει να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της «BfV» (Bundesamt für Verfassungsschutz) βρίσκεται το Διεθνές Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (IDCPC).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Der Spiegel», που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρεται ότι οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν προσπάθειες άσκησης επιρροής και κατασκοπείας από την Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και το IDCPC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης του παγκόσμιου δικτύου επαφών. Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, το IDCPC θα πρέπει να θεωρείται τμήμα του κινεζικού μηχανισμού πληροφοριών. «Στόχος είναι η προσέγγιση πολιτικών και κομμάτων και η άσκηση επιρροής προς το συμφέρον της κινεζικής κυβέρνησης», αλλά και η συλλογή πληροφοριών για τις οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες άλλων χωρών, εκτιμάται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Τα μέλη του IDCPC προσπαθούν να κάνουν βουλευτές από όλα τα κόμματα να κατανοήσουν τις “κινεζικές αξίες”» και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η πρόσκληση Γερμανών βουλευτών -εν ενεργεία και όχι- στην Κίνα, προκειμένου «να διορθώσουν» την εικόνα τους για τη χώρα, σύμφωνα με την ατζέντα βέβαια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), τονίζεται.

Στην έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος επισημαίνεται ακόμη ότι η IDCPC θεωρεί ήδη «αξιόπιστους συνομιλητές» της πολλούς Γερμανούς πολιτικούς, ως εκ τούτου συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση» κατά την επικοινωνία με τα στελέχη του ΚΚΚ.

Η νέα εθνική στρατηγική – «Στόχος η μείωση της εξάρτησης»

Δεν μπορεί, δε, να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας έστειλαν τέτοιο μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας. Πριν από μερικές ημέρες η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αποκάλυψε τη νέα εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της Κίνας.

«Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς αυτό ενισχύει τις αντοχές της Γερμανίας», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, αναλύοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση κάθε μορφής κυβερνητικής αλλά και εμπορικής πολιτικής σε σχέση με την Κίνα.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα, για παράδειγμα σε θέματα οικονομίας και προστασίας του κλίματος», σημείωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο «Χ» (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι εξετάζονται κρίσιμα ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ο υγιής ανταγωνισμός. «Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να αποκτήσουν πυξίδα», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

Η λεπτή ισορροπία στις σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα απασχολούσε εδώ και μήνες το Βερολίνο, εξαιτίας των συνθηκών όπως διαμορφώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της διαφορετικής θεώρησης μεταξύ καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του πως να «ακροβατήσει» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.