Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για τη «φρικτή» μεταχείριση βετεράνων στρατιωτικών, μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, βία, εκφοβισμό και παρενόχληση κατά τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις πριν από την άρση της απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας το 2000.

Η Βρετανία ήρε αυτή την απαγόρευση μόνο αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε το επιχείρημα ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για την προστασία του ηθικού και της μάχιμης ισχύος στις τάξεις του βρετανικού στρατού, με το Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι η πολιτική αυτή παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πριν από την απόφαση αυτή, πολλοί ομοφυλόφιλοι στις τάξεις του βρετανικού στρατού προσπαθούσαν να κρύψουν τη σεξουαλικότητά τους καθώς κινδύνευαν να αποταχθούν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Μια ανεξάρτητη έκθεση ξεκίνησε πέρυσι να συντάσσεται, εξετάζοντας μαρτυρίες βετεράνων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που υπηρέτησαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1967 και 2000. Η έκθεση αυτή δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Φρικτή αποτυχία»

Σε μια κατάμεστη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Σούνακ δήλωσε ότι η απαγόρευση ήταν μια «φρικτή αποτυχία του βρετανικού κράτους».

«Όπως καθιστά σαφές η σημερινή έκθεση, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί υπέστησαν τις πιο φρικτές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και βίας, ομοφοβικό εκφοβισμό, ενώ υπηρετούσαν γενναία αυτή τη χώρα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Σήμερα, εκ μέρους του βρετανικού κράτους, ζητώ συγγνώμη», είπε.

Η έκθεση ανέφερε ότι μια δημόσια πρόσκληση για προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων έφερε περισσότερες από 1.120 απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 από βετεράνους που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η έκθεση έριξε φως σε «ένα επαίσχυντο και απαράδεκτο ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Μιλώντας στη Βουλή ο Ουάλας τόνισε ότι η έκθεση έκανε 49 συστάσεις προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων ενισχυμένων διατάξεων υγειονομικής περίθαλψης για τους βετεράνους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καθώς και να δοθεί «κατάλληλη οικονομική αποζημίωση» στους βετεράνους αυτούς.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των συστάσεων επί της αρχής και θα δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1967 στην Αγγλία και την Ουαλία και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στα συμπεράσματά του, ο συντάκτης αυτής της έκθεσης, ο λόρδος Έθερτον, ζήτησε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη.

Στις αρχές του 2021, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικοί που απολύθηκαν από τον στρατό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους θα μπορούσαν να ανακτήσουν τα μετάλλια που τους αφαιρέθηκαν.

Άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είχαν όντως απολυθεί και είχαν χάσει τα μετάλλιά τους μετά την αποστράτευση.

Αυτή η αλλαγή ήρθε μετά τη δικαστική μάχη που έδωσε ένας βετεράνος του Πολέμου των Φόκλαντ, ο Τζο Ουσάλις, ο οποίος πέτυχε το 2020 να του επιστραφεί το μετάλλιό του όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Βασιλικό Ναυτικό λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Ο 70χρονος βετεράνος από το Σαουθάμπτον, πρώην ασυρματιστής που υπηρέτησε επίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του, είχε στερηθεί το μετάλλιό του για μακρά υπηρεσία και καλή διαγωγή αφού καταδικάστηκε από στρατοδικείο το 1993 για την αμφιφυλοφιλία του.