Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επέκρινε χθες Τρίτη (23/5) στις Βρυξέλλες τη στάση της Ουγγαρίας, που εμπόδισε την χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ στην Ουκρανία στο συμβούλιο των υπουργών.

Ο κ. Πιστόριους δήλωσε «κάπως απογοητευμένος και εκνευρισμένος από τη συμπεριφορά των Ούγγρων φίλων», μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να εμποδίσει την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει εξοργιστεί διότι η ουκρανική εθνική υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς (ΕΥΠΔ) ενέταξε τη μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα, την OTP, στον κατάλογο των υποστηρικτών του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στις αρχές Μαΐου, κατηγορώντας τη για υποστήριξη της «τρομοκρατίας». Η OTP συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πάροχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη ρωσική αγορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με το Κίεβο.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είχε καταστήσει σαφές προχθές Δευτέρα πως η Βουδαπέστη θα εμποδίσει την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας ωσότου αφαιρεθεί από τον κατάλογο η OTP.

Η Ουγγαρία εμποδίζει τη λήψη απόφασης για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο αποζημιώνει τα κράτη που προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια σε εταίρους της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά το συμβούλιο ότι ελπίζει ότι «τα εμπόδια στην έγκριση του ποσού θα ξεπεραστούν». «Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών» τάσσεται υπέρ της αύξησης των διαθεσίμων του ταμείου κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαιρέτισε τη συμφωνία για να αρχίσει εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, όμως ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ αποπειράθηκε να ανασκευάσει όσα είπε ο κ. Μπορέλ.

Ο κ. Μπλάστσακ διευκρίνισε πως η Βαρσοβία είναι απλά έτοιμη να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε πως η εκπαίδευση έχει αρχίσει ήδη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιστόριους, το Βερολίνο μελετά αν και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση των πιλότων της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αν και η Γερμανία δεν διαθέτει F-16.