Όταν ο Ρέμπραντ βαν Ράιν έκανε τις εκατοντάδες έντονες χαρακτικές του, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα φανταζόταν πως σε πολλά χρόνια θα γινόντουσαν τατουάζ. Όμως, αυτό θα συμβεί στο Μουσείο Rembrandthuis για μια εβδομάδα τον Ιούνιο, καθώς ένα στούντιο τατουάζ θα εγκατασταθεί στο μουσείο, για να προσφέρει στους επισκέπτες μια μόνιμη ανάμνηση του ταξιδιού τους, με τη μορφή ενός τατουάζ Ρέμπραντ.

Ο Henk Schiffmacher, διάσημος τατουατζής και ένας από την ομάδα των τεσσάρων καλλιτεχνών τατουάζ της Schiffmacher & Veldhoen, δήλωσε πως ο Ρέμπραντ δεν ήταν τελείως άγνωστος στην τέχνη του σώματος.

«Ο Ρέμπραντ αγαπούσε τα παράξενα και θαυμαστά πράγματα», δήλωσε σύμφωνα με το dutchnews.nl. «Αν ένα πλοίο ερχόταν από την Ανατολή μετά από μερικά χρόνια απουσίας, ο Ρέμπραντ πήγαινε στο λιμάνι και αγόραζε κάθε είδους αξιοπερίεργα. Στην πραγματικότητα, είχε ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο θαύματα και μάζευε όλα τα είδη των μικρών πραγμάτων – κάτι που ξέρουμε γιατί όταν χρεοκόπησε, όλα περιγράφηκαν».

Αυτό που θα κάνει η ομάδα Schiffmacher & Veldhoen από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου, είναι να προσκαλέσει τους επισκέπτες του μουσείου να κλείσουν μια θέση στο στούντιο που άνοιξε στο παλιό σπίτι του Ρέμπραντ. Ένα τατουάζ θα κοστίζει από 100 έως 250 ευρώ.

Προσφέρονται τα πάντα, από μια προσωπογραφία του Ρέμπραντ με άγρια μάτια, μέχρι την υπογραφή του. Το pop-up είναι το πρώτο από μια σειρά σύγχρονων καλλιτεχνών που θα προσκληθούν να εγκατασταθούν σε ένα νέο στούντιο στο Rembrandthuis, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η απήχησή του, σύμφωνα με τη διευθύντρια Milou Halbesma.

Ο Ρέμπραντ του φτωχού

Ο tattoo artist Schiffmacher δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τατουάζ εμπνευσμένα από τον Ρέμπραντ ή το διάσημο σπίτι, όπου εργαζόταν, πουλούσε την τέχνη του και δίδασκε μαθητές. Το στούντιο αποφάσισε να προσεγγίσει μουσεία που εργάζονται με τον Ρέμπραντ για να προτείνει μια συνεργασία.

«Φυσικά, μεγαλώσαμε με τον Ρέμπραντ από την παιδική μας ηλικία», δήλωσε ο ίδιος. «Αν ήσουν ένα παιδί που καθόταν εκεί και ζωγράφιζε, ήσουν πάντα γνωστός ως Ρέμπραντ… είναι ο πιο διάσημος καλλιτέχνης που έχουμε. Έχω ακούσει ότι η τεχνική που χρησιμοποιούσε συχνά ο Ρέμπραντ για τη χάραξη είναι επίσης λίγο παρόμοια με το τατουάζ».

Ο Ρέμπραντ χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να χαράξει μια ειδική επίστρωση σε μια πλάκα χαλκού, ενώ οι καλλιτέχνες του θα χρησιμοποιήσουν το ανθρώπινο δέρμα. «Το ωραίο είναι ότι αυτό μοιάζει λίγο με τον “Ρέμπραντ του φτωχού“, έναν τίτλο που έκλεψα από έναν παλιό Άγγλο καλλιτέχνη τατουάζ, γιατί φτιάχνεις ένα έργο τέχνης για ανθρώπους που δεν συλλέγουν τέχνη αλλιώς. Και στην πραγματικότητα, το τατουάζ είναι η πιο συλλεκτική τέχνη στον κόσμο».

Ο Schiffmacher είπε ότι οι επισκέπτες του Άμστερνταμ συχνά παίρνουν ένα κομμάτι της τέχνης του ως αναμνηστικό και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αγαπούν ιδιαίτερα τα τατουάζ. «Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το σπίτι, η ψυχή του Ρέμπραντ είναι εκεί. Ειδικά αν είσαι μόνος σου, υπάρχει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Σχεδόν ακούς τα παιδιά του Ρέμπραντ να φωνάζουν ή να τρέχουν πέρα δώθε. Δεν μπορείς να έρθεις πιο κοντά σε έναν καλλιτέχνη».