Η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εξαιτίας μιας διαρροής, δεν προβλέπεται παρά το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία. Το πλήρωμα έχει συμπληρώσει ένα χρόνο από την αναχώρησή του για το διάστημα.

Το Δεκέμβριο, το σκάφος Σογιούζ MS-22, υπέστη μια θεαματική διαρροή που, σύμφωνα με τη Μόσχα, οφειλόταν σε ένα μικρομετεωρίτη. Το σκάφος είναι προσδεμένο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επρόκειτο να μεταφέρει πίσω στη Γη τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο και τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν.

Για τη διάσωση του πληρώματος, η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε να στείλει ένα άλλο σκάφος, το Σογιούζ MS-23, που πρόκειται να αναχωρήσει στις 24 Φεβρουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Πριν από τη διαρροή αυτή, οι τρεις άνδρες επρόκειτο να επιστρέψουν στη Γη στις 28 Μαρτίου. Ωσρόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με πληροφορίες απο το Reuters, η Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα πως «αυτή τη στιγμή, αυτό προβλέπεται να γίνει με το Σογιούζ MS-23 το Σεπτέμβριο 2023».

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία διαβεβαίωσε, επίσης, πως αυτή η παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα -τη στιγμή που οι αποστολές δεν διαρκούν συνήθως παρά έξι μήνες- δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος, το οποίο «εκλαμβάνει θετικά αυτή την παράταση».

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί ένα από τα σπάνια πεδία συνεργασίας που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο, και τις διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν.