Ως σύγχρονη μάστιγα χαρακτήρισε τον διαδικτυακό αντισημιτισμό ο οποίος γνώρισε μία πρωτοφανή έκρηξη την περίοδο της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα “η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο”, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στα Ιωάννινα.

Από τις Βρυξέλλες ο ‘Ελληνας επίτροπος ανέφερε πως το αντισημιτικό περιεχόμενο σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εκείνη την περίοδο, αυξήθηκε 7 φορές στην γαλλική γλώσσα και 13 στην γερμανική. Οι 9 στους 10 εβραίους στην Ευρώπη δεν έχουν καμία αμφιβολία, το λένε στις έρευνες γνώμης, όπως είπε, ότι το διαδίκτυο θεωρείται ως η κύρια πηγή του αντισημιτισμού σήμερα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίασε με παραδείγματα παραμέτρους του φαινομένου.

Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε πως αυτοί οι μύθοι συνομωσίας και η ρητορική του μίσους δεν είναι απλά ένα φαινόμενο διαδικτυακό το οποίο εξαντλείται στην διακίνηση αυτών των θεωριών ανάμεσα στους χρήστες. Πάρα πολύ γρήγορα αυτό το περιεχόμενο μπορεί από τις οθόνες, να μετασχηματιστεί σε επιθέσεις λεκτικές, σωματικές ακόμη και δολοφονίες, σε δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων όχι στον κυβερνοχώρο…

Και αν η πανδημία πολλαπλασίασε το πρόβλημα και το έφερε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, με τον παράλογο πόλεμο, την εισβολή στης Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε ακόμη μία έξαρση της αντισημιτικής ρητορικής μίσους. Οι ρωσικές αρχές, ο επιτιθέμενος δηλαδή, είχε το θράσος ανάμεσα σε όλα να μιλάει για δήθεν αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος και τον αντισημιτισμό, ως παράλληλα όπλα, με τα όπλα που είχε στην διάθεση του, για να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση που είχε διατυπώσει στους εορτασμούς μνήμης τον περασμένο Ιανουάριο στην Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως τέτοιου είδους προπαγάνδα και αυτή η ρητορική, δεν έχει καμία απολύτως θέση στον δημόσιο λόγο και στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.