Πολιτικό χάος επικρατεί στη Λιβύη, με τουλάχιστον 23 ανθρώπους να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που ξέσπασαν στην Τρίπολη, ενώ σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό έχουν τραυματιστοί άλλα 140 άτομα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονταν όλη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνοικίες της Τρίπολης (δυτικά). Ακούγονταν ριπές αυτομάτων όπλων και βομβαρδισμοί.

Ανήσυχη ηρεμία βασίλευε στην πόλη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα, εμφανίστηκε σε βίντεο, πλαισιωμένος από τους σωματοφύλακές του, να χαιρετά μαχητές που τάσσονται στο πλευρό του.

Οι νέες συγκρούσεις έχουν εύρος άνευ προηγουμένου μετά την αποτυχία, τον Ιούνιο του 2020, της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, να καταλάβει στρατιωτικά την πρωτεύουσα, στο απόγειο της εμφύλιας σύρραξης που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Έξι νοσοκομεία υπέστησαν πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον νεότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 23 νεκρούς και 140 τραυματίες.

«Απειλές»

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδε δεκάδες απανθρακωμένα αυτοκίνητα, κτίρια κόσκινο από τις σφαίρες ή πυρπολημένα.

Οι δρόμοι της Τρίπολης ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένοι σχεδόν όλη τη μέρα χθες, ενώ στήλες γκριζωπού καπνού υψώνονταν στον ουρανό.

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη κατηγόρησε τον αντίπαλο πρωθυπουργό Φάτι Μπατσάγα, που είναι προσωρινά εγκατεστημένος στη Σύρτη (κεντρική Λιβύη) και υποστηρίζεται από τον κ. Χάφταρ, πως θέλησε να «κάνει πράξη τις απειλές του» να κυριεύσει την πόλη.

Η υπηρεσία ενημέρωσης του κ. Μπατσάγα από την πλευρά της κατηγόρησε την κυβέρνηση στην Τρίπολη πως «αγκιστρώνεται στην εξουσία» παρότι είναι «παράνομη», όπως το βλέπει.

«Ο πόλεμος σε αστικό περιβάλλον έχει δική του λογική, είναι καταστροφικός τόσο για τις πολιτικές υποδομές όσο και για τους ανθρώπους, κι ακόμη κι αν δεν έχει διάρκεια, αυτή η σύρραξη θα είναι εξαιρετικά καταστροφική», ανέλυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμάντεντιν Μπάντι, ερευνητής του κέντρου μελετών Global Initiative.

Αφότου ονομάστηκε τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο κ. Μπατσάγα προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να μπει στην Τρίπολη και να αναλάβει την εξουσία· τελευταία είχε απειλήσει να καταφύγει στη χρήση βίας.

Ο κ. Ντμπάιμπα, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, έχει πει άπειρες φορές πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε κυβέρνηση που θα έχει αναδειχθεί από τις κάλπες.

«Ανησυχία»

Οι εντάσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες πιστές στη μια και στην άλλη πλευρά κλιμακώνονταν για μήνες στην Τρίπολη. Τον περασμένο μήνα, μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, και τραυμάτισαν άλλους περίπου πενήντα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της, ενώ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», καταγγέλλοντας ότι διεξάγονται «συγκρούσεις (…) σε συνοικίες όπου ζουν άμαχοι».

Η κυβέρνηση που είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη γεννήθηκε στις αρχές του 2020, κατόπιν διαδικασίας με τη στήριξη του ΟΗΕ, με βασική αποστολή την οργάνωση εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021, που όμως αναβλήθηκαν επ’ αόριστον εξαιτίας των ανυπέρβλητων διαφωνιών για τη νομική βάση αυτών των ψηφοφοριών και των πολύ αμφιλεγόμενων υποψηφιοτήτων, όπως αυτές των κ.κ. Ντμπάιμπα, Μπατσάγα και Χάφταρ.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Σε έντεκα χρόνια, το κράτος της βόρειας Αφρικής, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες αλλά υπονομευμένο από ξένες επεμβάσεις, είδε να περνούν μια δεκαριά κυβερνήσεις, δύο εμφύλιοι πόλεμοι και ουδέποτε μπόρεσε να οργανώσει προεδρικές εκλογές.