Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην Γάζα σημαίνει συναγερμό λέγοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη φαρμάκων και ηλεκτροδότησης για να συνεχισθεί η περίθαλψη Παλαιστινίων που έχουν τραυματισθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τραυματίες καταφθάνουν «κάθε λεπτό» στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, λέει ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής ενός από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας.

«Υπάρχει έλλειψη γιατρών, κρίση φαρμάκων, κρίση ηλεκτροδότησης», λέει.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών κατά της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, 31 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και μαχητές, έχουν σκοτωθεί και 275 έχουν τραυματισθεί.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισλαμικός Τζιχάντ συνέχισε την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της Γάζας έκλεισε χθες λόγω ελλείψεως καυσίμων, τέσσερις ημέρες αφού το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και το ισραηλινό έδαφος επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη!», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. «Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα για την είσοδο φαρμάκων και καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Το ντίζελ που προορίζεται για τον ηλεκτρικό σταθμό μεταφέρεται με φορτηγά από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, που διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ.

Η έλλειψη ηλεκτροδότησης θα προκαλέσει «την διακοπή της προσφοράς υπηρεσιών υγείας» το απόγευμα της Τρίτης, διότι οι γεννήτριες δεν έχουν καύσιμα, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας στην Γάζα. Τα χειρουργεία και οι ανεμιστήρες έχουν ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν.

Η έλλειψη καυσίμων απειλεί επίσης να πλήξει την κίνηση των ασθενοφόρων, προειδοποιεί η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα υποφέρουν από την έλλειψη ηλεκτροδότησης από τον περασμένο μήνα, έχοντας ηλεκτρικό ρεύμα 11 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Χωρίς την επανάληψη της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα πληγεί σύντομα και η παροχή νερού στην Λωρίδα της Γάζας από πηγάδια ή από τα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση «επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής στην Λωρίδα της Γάζας», εξηγεί ένας κάτοικος.

«Διαταράσσει την ζωή των ανθρώπων, κυρίως αυτήν την περίοδο της σφοδρής ζέστης. Υποχρεώνει τους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών».