Μετά από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν έπειτα.

Η 82χρονη Πελόζι χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Νωρίτερα η Κίνα είχε δηλώσει πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη στο νησί της Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», συνέχισε, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».

Κρεμλίνο για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Δεν πρέπει να υποτιμάται η ένταση που προκλήθηκε

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται» η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για διάλογο για τη διευθέτηση των εντάσεων και ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε ένα πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε σήμερα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το στάτους κβο στα Στενά της Ταϊβάν».

«Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ έχει «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».