Η Μία Σερίγιο είναι ένα από τα παιδιά που επέζησαν από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, με την ίδια να μιλάει για πρώτη φορά δημόσια για τον τρόπο που βγήκε ζωντανή, καθώς αναγκάστηκε να προσποιηθεί την νεκρή, δίπλα στους σκοτωμένους συμμαθητές της.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η 11χρονη μίλησε στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και είπε ότι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος «πυροβόλησε τη δασκάλα μου, της είπε “καληνύχτα” και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Μετά, πυροβόλησε κάποιους συμμαθητές μου και τον πίνακα».

«Όταν πλησίασα τις σάκες, πυροβόλησε τον φίλο μου που ήταν ακριβώς δίπλα μου και νόμιζα ότι θα επέστρεφε στην αίθουσα», συνέχισε στη βιντεοσκοπημένη κατάθεσή της. «Τότε πήρα λίγο αίμα και το πασάλειψα παντού… Κάθισα ήσυχη, μετά πήρα το τηλέφωνο της δασκάλας και κάλεσα το 911», τον αριθμό των επειγόντων περιστατικών.

Η Μία είπε ότι δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια στο σχολείο και πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να ξανασυμβεί αυτό». Ο πατέρας της, Μιγκέλ Σερίγιο, διαβεβαίωσε ότι η Μία «δεν είναι πια το ίδιο κοριτσάκι με το οποίο παίζαμε». «Τα σχολεία δεν είναι πια ασφαλή, κάτι πρέπει πραγματικά να αλλάξει», είπε, με δάκρυα στα μάτια.

Το Κογκρέσο, που συζητά ένα περιορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα, άκουσε επίσης την κατάθεση του Ρόι Γκερέρο, παιδίατρου στην Ουβάλντε, ο οποίος περιέγραψε τα πτώματα των παιδιών, «συντριμμένα, αποκεφαλισμένα, λιανισμένα από τις σφαίρες». «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν οι πολιτικοί μας μάς εγκαταλείπουν από αδιαλλαξία, από παθητικότητα ή και από τα δύο», σχολίασε.

«Ως κοινωνία, απογοητεύσαμε τα παιδιά μας», είπε η Κάρολιν Μαλόνεϊ, η Δημοκρατική βουλευτής που οργάνωσε την ακρόαση, ζητώντας να προταθούν «φιλόδοξα» σχέδια για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων.