Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχήθηκε την Τρίτη (31/5) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – να επισκεφθεί το Κίεβο πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Μακρόν είναι πάντα «ευπρόσδεκτος» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό να έρθει ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και το καλύτερο να έρθει με περισσότερες παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου. Είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχουν επισκεφθεί το Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο «εν ευθέτω χρόνω». «Εν καιρώ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα κάνω αυτό το ταξίδι», είπε ξανά χθες Τρίτη.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά ταξίδεψε την Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο επίσκεψης του γάλλου προέδρου στο Κίεβο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σχολιάζοντας μια δήλωση του Μακρόν στις 9 Μαϊου ότι η ειρήνη δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον «εξευτελισμό της Ρωσίας», ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτή η πτυχή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη», επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο ζητά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Χιλιάδες» φερόμενα εγκλήματα πολέμου εντοπίστηκαν στο Ντονμπάς, δηλώνει η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα

Η ουκρανική δικαιοσύνη εντόπισε «χιλιάδες» υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν στο Ντονμπάς, δήλωσε η γενική εισαγγελέας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χάγη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που αποτελεί στρατηγική τους προτεραιότητα.

«Εντοπίσαμε χιλιάδες υποθέσεις σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο Ντονμπάς», δήλωσε η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συνάντησε διεθνείς ομολόγους της.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για υποψίες μεταφοράς ανθρώπων, ενηλίκων και ενδεχομένως παιδιών σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο αυτό μπορεί επίσης να αφορά βασανιστήρια ανθρώπων, δολοφονίες αμάχων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές του Ντονμπάς που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ρωτούν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε η Βενεντίκτοβα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας Eurojust.

Συνολικά, η Ουκρανία έχει εντοπίσει 15.000 περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν σε όλη τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η γενική εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας βρισκόταν τη Δευτέρα και την Τρίτη (31/5) στην έδρα της Eurojust για μια συνεδρίαση συντονισμού με τους ομολόγους της από την ευρωπαϊκή Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT).