Σουηδοί διπλωμάτες θα συζητήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν σήμερα στην Άγκυρα με στόχο την επίλυση των τουρκικών επιφυλάξεων αναφορικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Φυσικά θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τον κατάλογο και θα διευθετήσουμε μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και σε δηλώσεις από άλλα μέρη», είπε η Άντερσον.

«Είναι σαφές ότι το θέμα είναι πού στέλνουμε την οικονομική μας βοήθεια, για παράδειγμα, και ότι πουλάμε όπλα. Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς – ούτε όπλα», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική ετών. Ωστόσο, η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.