Στρατιωτικός δορυφόρος που εκτόξευσε η Ρωσία στο διάστημα, δεν πραγματοποίησε ούτε έναν ελιγμό στην τροχιά του και αναμένεται να καεί στην ατμόσφαιρα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι εκτοξεύτηκε με πύραυλο που είχε το γράμμα «Ζ», σύμβολο του ρωσικού στρατού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ από το «Radio Liberty», πρόκειται για τον δορυφόρο «Kosmos-2555» που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου, ο οποίος όμως δεν κατάφερε την αποστολή του, όπως παρατήρησαν σχετικά ο ρώσος αστρομπλόγκερ Ανατόλι Ζακ και ο αμερικανός αστρονόμος Τζόναθαν Μακντάουελ.

Βίντεο με την στιγμή της εκτόξευσης στις 30 Απριλίου:

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εκτόξευση του δεν ήταν επιτυχής. Την ίδια στιγμή η επικοινωνία με τον δορυφόρο μπορεί να γινόταν με ακτίνα λέιζερ. Η έλλειψη ελιγμών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο δορυφόρος δεν ήταν πραγματικός και χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστική μακέτα για τον ελαφρύ πύραυλο-φορέα Angara-1.2, ο οποίος δεν είχε θέσει σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο έως τις 30 Απριλίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκτροπή του πυραύλου από την τροχιά του.