Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόθεση της χώρας του να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Νιινίστο σε δηλώσεις που έκανε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ξεκαθάρισε ότι «η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες», με αποτέλεσμα να πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σημειώνεται, ότι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έχουν αναφέρει ότι στις 17 Μαΐου, τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία πρόκειται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία, με την Ρωσία να τονίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά ευθεία απειλή.

Ο Σαούλι Νιινίστο σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 29 Οκτωβρίου 2021

Μάλιστα, ο Ρώσος διπλωμάτης Dmitry Polyanskiy που μίλησε στο «Unherd» τόνισε ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ», ενώ έβαλε στο «τραπέζι» ακόμα και τα πυρηνικά όπλα.