Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη πόλη και να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι για να καταστεί εφικτή η παροχή τριμερούς βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, που θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά προσώπων, φαρμάκων, τροφίμων κ.ά..

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν είχαν ενδείξεις πως ο πρόεδρος Πούτιν θα συναινούσε στα ανωτέρω, αφού με δίκη του επιλογή βρίσκεται η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας με συνέπεια την ανθρωπιστική τραγωδία.

Πρόσθεταν ωστόσο ότι αφού άκουσε τις προϋποθέσεις που του εξέθεσε ο κ. Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση των τριών χωρών στη Μαριούπολη, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τού απάντησε ότι θα τις εξετάσει και θα επανέλθει.

Ως τώρα, είναι αδύνατο να γίνει επίσημη και ακριβής εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μαριούπολη. Υπολογίζεται, όμως, ότι χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε χθες Τρίτη (29/3) στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε τη Δευτέρα (28/3) ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.