Η αγριότητα του πολέμου έχει διαλύσει πολλές ουκρανικές οικογένειες. Πολλά παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους. Εκείνοι που επιβιώνουν προσπαθούν να βρουν τον τρόπο για να τους εξηγήσουν τί συνέβη.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, το «Ohmatdyt», η Μιλάνα Μπασίνσκι ήταν μια χαρούμενη 6χρονη που έπαιζε με παιχνίδια κι ένα tablet καθώς ανάρρωνε από άσχημα τραύματα στα πόδια της. Χρειάστηκε να της τοποθετήσουν δερματικά μοσχεύματα. Κάθε μέρα, όμως, ζωγράφιζε μια φωτογραφία για τη μητέρα της, είπε ο πατέρας της, Ολέξιι. Η Νταϊάνα Μπασίνσκα έχασε τη ζωή της στην ίδια επίθεση με πύραυλο που τραυμάτισε την κόρη της.

«Ο πρώτος πύραυλος χτύπησε το σπίτι ενός γείτονα, οπότε προσπαθήσαμε να κρυφτούμε στα εσωτερικά δωμάτια του σπιτιού μας», είπε ο κ. Μπασίνσκι μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Times». «Ο δεύτερος πύραυλος δεν χτύπησε μόνο το σπίτι αλλά το δωμάτιο στο οποίο βρισκόμασταν. Μπήκε κατευθείαν μέσα. Ήταν 11 το πρωί». Η κυρία Μπασίνσκα, 30 ετών, σκοτώθηκε ακαριαία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως και σε προηγούμενες πολεμικές συγκρούσεις, τα ρωσικά πυρά πολλές φορές δεν ξεχωρίζουν μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Οι Ουκρανοί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής καταγγέλλουν πως οι Ρώσοι χτυπούν αμάχους για να τους τρομοκρατήσουν.

Η οικογένεια Μπασίνσκι έμενε με τη θεία της κυρίας Μπασίνσκα στο χωριό Μοσχούν όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην αρχή του πολέμου. Το Μοσχούν βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια του Κιέβου, στη διαδρομή από την Λευκορωσία προς το αεροδρόμιο Χόστομελ – ένας από τους πρώτους στόχους της Μόσχας.

Το πυροβολικό ήταν μέρος της μάχης και οι στόχοι περιλάμβαναν χωριά όπως το Μοσούν τρία μίλια από το αεροδρόμιο. Δεν έπρεπε να υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκεί. «Ήταν πολύ ήσυχα εκείνη τη μέρα», είπε ο κ. Μπασίνσκι. «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά». Ήταν θαύμα που ο γιος του, Κόστια, εννέα, και ο ίδιος δεν έπαθαν τίποτα, είπε. Η θεία της κυρίας Μπασίνσκα έχασε το πόδι της.

Ο Βόβα και ο θάνατος του πατέρα του

Ο 13χρονος Βόβα με το δεμένο πρόσωπο, έχει γίνει μια από τις εικόνες του πολέμου. Ο Βόβα περιέγραψε πώς το αυτοκίνητο των γονιών του δέχτηκε πυρά δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο. Πυροβολήθηκαν επανειλημμένα από πίσω, είπε. «Θυμάμαι ότι με έσερναν έξω από τα πόδια μου», είπε. «Το επόμενο πράγμα που έχω στη μνήμη μου είναι πως βρέθηκα εδώ».

Αυτό που δεν ήξερε για αρκετές μέρες ήταν ότι ο πατέρας του είχε μείνει πίσω, νεκρός πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους. Η μητέρα του, Νατάλια Καραβάνσκα, 34 ετών, δεν ήξερε πώς να του το πει. Ο Βόβα έχει σπασμένο σαγόνι και τα πόδια του γεμάτα ράμματα, ενώ εξακολουθεί να έχει
μια σφαίρα βαθιά στη μέση του.

Οι γιατροί προετοιμάζονται για τα χειρότερα

Ο βομβαρδισμός του Κιέβου είναι, μέχρι στιγμής, ήπιος σε σύγκριση με εκείνους πόλεων όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Ο Βάλερι Μποβκούν, ο χειρούργος που θεράπευσε τη Μιλάνα, είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν τον διαθέσιμο χρόνο που έχουν για να εκπαιδευτούν για την επίθεση που πιθανόν να επέλθει, εάν η Ρωσία καταφύγει στους ανελέητους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

Τις τελευταίες ημέρες, τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες στο Κίεβο με τραγικές απώλειες. Ο Μποβκούν τόνισε πως λαμβάνουν οδηγίες από χειρουργούς με εμπειρία σε πολέμους στο εξωτερικό για το πώς να αντιμετωπίσουν μαζικές απώλειες. Απέχει πολύ από τη συνηθισμένη εμπειρία του νοσοκομείου, που επικεντρώνεται σε παιδικές ασθένειες και καρκίνους.