Η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταλαμβάνει εδάφη στο Βορρά, ειδικά περιοχές κοντά στο Κίεβο, όμως δίνει ιδιαίτερο βάρος στο Νότο προς Μαριούπολη και Οδησσό, όπου σημείωσε και τις περισσότερες επιτυχίες.

Το bbc.com περιγράφει με λεπτομερείς ανάλυση τις επόμενες κινήσεις που εικάζεται ότι θα λάβουν οι στρατηγοί του Πούτιν και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα σταμάτησε να πιέζει προς το Κίεβο, όπως έγινε την πρώτη μέρα της εισβολής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η Ρωσία δίνει προσοχή στο Νότο, κάτι που φαίνεται να έχει αντιληφθεί και το ΝΑΤΟ, το οποίο ενίσχυσε τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έστειλε αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο και μαχητικά αεροπλάνα, όπως και επίγειες δυνάμεις στη Ρουμανία.

Η στρατηγική σημασία της Νότιας Ουκρανίας

Ο Νότος της Ουκρανίας φέρεται να αποτελεί τον ομφάλιο λώρο της χώρας, καθώς η Ρωσία αποσκοπεί να αποκόψει την πρόσβαση στη θάλασσα. Σε περίπτωση που πετύχει τον στόχο της, η Ουκρανία θα χάσει την πρόσβαση στο παγκόσμιο εμπόριο και την δυνατότητα να δέχεται ενισχύσεις.

«Στρατηγικά, υπάρχουν μεγάλα λιμάνια σε αυτήν την περιοχή που πραγματικά επιτρέπουν στις δυνάμεις του Πούτιν να στραγγαλίσουν κάθε δυνατότητα για την Ουκρανία να τροφοδοτείται μέσω θαλάσσης», είπε στο BBC ο Karl Qualls, καθηγητής ιστορίας και ειδικός στη Ρωσία στο Dickinson College.

Χάρτης με τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι Ρώσοι στο Νότο:

Επίσης, εάν πέσει η Μαριούπολη, θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες θα διευκόλυνε πολύ τη Μόσχα να μεταφέρει υλικό από και προς την Κριμαία. Επί του παρόντος, η χερσόνησος συνδέεται με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα μόνο μέσω μιας ενιαίας γέφυρας, που χτίστηκε με μεγάλα έξοδα μετά τη ρωσική προσάρτηση.

Ακόμη, το βρετανικό δημοσίευμα τονίζει ότι αν πέσει η Οδησσός, τότε η Ουκρανία θα είναι αποκομένη από παντού. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα μπορεί να δεχτεί ενισχύσεις, αλλά οι πρόσφυγες του πολέμου θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να διαφύγουν από την χώρα.

«Νέα Ρωσία»

Ο Νότος της Ουκρανίας, ειδικά οι παραθαλάσσιες περιοχές, είναι γνωστές ως «Νέα Ρωσία». Όπως αναφέρει το BBC, η περιοχή της Ουκρανίας που εκτείνεται από την Οδησσό στα νότια έως το Λουχάνσκ στα ανατολικά, καταλήφθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα μετά από μια σειρά πολέμων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έγινε γνωστή ως Novorossiya, ή «Νέα Ρωσία».

Υπό τη Σοβιετική Ένωση, το μεγαλύτερο μέρος της «Νέα Ρωσίας» ανήκε στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία που αργότερα μετατράπηκε στη σύγχρονη Ουκρανία.

Το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι αν και η Ρωσία έχασε το έδαφος της Novorossiya για διάφορους λόγους, ο λαός της παρέμεινε εκεί. «Η μυθολογία που προωθεί ο Πούτιν είναι ότι πρόκειται για ρωσικά εδάφη», είπε ο καθηγητής Qualls. «Ήταν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά δεν ζούσαν Ρώσοι εκεί. Οι Ρουμάνοι ήταν πολύ περισσότεροι από τους Ρώσους, και οι Ουκρανοί ήταν κυρίαρχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο BBC.