Στη Γερμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο συντάχθηκε με μια πολιτικό η οποία ζητούσε να της δοθούν τα προσωπικά στοιχεία αρκετών χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ώστε να στραφεί εναντίον τους νομικά για τα δυσφημιστικά και υβριστικά σχόλια που έκαναν σε βάρος της.

Η βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Ρενάτε Κούναστ, είχε ζητήσει τα στοιχεία για να μηνύσει τους συντάκτες 22 υβριστικών σχολίων, πολλά από τα οποία ήταν σεξιστικά ή βίαια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα σχόλια προέρχονταν από ένα blog και τις επακόλουθες αναρτήσεις σε μια συζήτηση που αφορούσε δηλώσεις τις οποίες είχαν κάνει μέλη του κόμματος που εκπροσωπεί κατά τη δεκαετία του 1980 σχετικά με την παιδεραστία.

Στο μεταξύ, οι δικαστές της Καρλσρούης απέρριψαν τις αποφάσεις δύο Δικαστηρίων του Βερολίνου που είχαν κρίνει ότι μόνο για 12 από τα 22 σχόλια θα μπορούσε να κάνει μήνυση και έτσι αρνήθηκαν να δώσουν στην Κούναστ τα στοιχεία των συντακτών των υπόλοιπων δέκα σχολίων. Έστειλαν την υπόθεση πίσω σε Εφετείο του Βερολίνου για να επανεξεταστεί το θέμα αυτών των δέκα σχολίων και να αποφασιστεί αν το Facebook θα έπρεπε να υποχρεωθεί και να αποκαλύψει τα στοιχεία και αυτών των χρηστών.

Οι πλατφόρμες Twitter και Facebook καθώς και η εταιρεία Google έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια της Γερμανίας κατά του νέου νόμου περί της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, θεωρώντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα των χρηστών τους στην ιδιωτικότητα.