Πρωτοφανείς διαστάσεις για τα νομικά και δικαστικά χρονικά της Κύπρου προσλαμβάνει η διαμάχη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς με προσφυγές τους στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητούν ο ένας την απόλυση του άλλου.

Πρώτος καταχώρησε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με αίτημα την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του. Ο Γενικός Εισαγγελέας καταγγέλλει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου για ανάρμοστη συμπεριφορά, επικαλούμενος τα όσα λέχθησαν από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή.

Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής είχε διαπιστώσει, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «διέπραξε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό».

Επίσης, ο κ. Κληρίδης ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να διαταχθεί να απέχει από τα καθήκοντά του ο κ. Ερωτοκρίτου μέχρι την εκδίκαση και αποπεράτωση της αίτησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο, που ασκεί την αρμοδιότητα του Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα αποκλειστικά επιλαμβάνεται τέτοιου θέματος υπό σύνθεση Πλήρους Ολομέλειας, όρισε ως δικάσιμο της υπόθεσης την 25η Μαΐου 2015.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καταχωρήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση, με την οποία θα ζητείται η απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και μέχρι την εκδίκαση της αίτησης να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή διαταχθεί να απέχει από τα καθήκοντά του.

Ο κ. Ερωτοκρίτου, από την πλευρά του, καταγγέλλει τον κ. Κληρίδη για «πράξεις ή και ενέργειες, ή και παραλήψεις, ή και δηλώσεις του από την ημερομηνία διορισμού του και εντεύθεν, αναφορικά με αστικές και ποινικές υποθέσεις κάτω από συνθήκες που υποδηλώνουν σύγκρουση συμφερόντων». Ο κ. Ερωτοκρίτου καταγγέλλει τον κ. Κληρίδη και για τον τρόπο χειρισμού της πορείας των ανακρίσεων αναφορικά με τα αίτια κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.