Στη Βραζιλία, η κυβέρνηση, μετά από καιρό διαβουλεύσεων, αποφάσισε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών κατά του κορονοϊού. Πίσω από την απόφαση βρίσκεται η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Το υπουργείο Υγείας εγγυάται (σ.σ. ότι θα είναι διαθέσιμες) δόσεις εμβολίων σε όλους τους γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», διαβεβαίωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας, Μαρσέλο Κεϊρόγκα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης των παιδιών 5-11 ετών, που είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια στη Βραζιλία, θα αρχίσει στα μέσα του τρέχοντος μήνα, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων ποσοτήτων δόσεων της παιδιατρικής εκδοχής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Θα προχωρήσει κατά φθίνουσα ηλικία και με την προτεραιότητα να δίνεται στα παιδιά με συννοσυρότητες ή ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσα κρίνεται πως είναι πιο ευάλωτα, ειδικά αυτά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

Η Βραζιλία θα ενταχθεί έτσι στον ολοένα πιο μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν επεκτείνει τον εμβολιασμό στα παιδιά. Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, ANVISA, ενέκρινε στα μέσα του Δεκεμβρίου τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά 5-11 ετών.

Η χθεσινή (5/1) ανακοίνωση ακολουθεί τον σάλο και την πολεμική που ξέσπασε στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής, με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως καθυστέρησε τη λήψη απόφασης.

Ο Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνείται πάντα να εμβολιαστεί, δήλωσε δημόσια ότι δεν θα εγκρίνει επ’ ουδενί το να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ηλικίας 11 ετών. Ο αρχηγός του κράτους είχε αξιώσει πριν από μερικές εβδομάδες να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών της ANVISA που ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού.

Αντιδρώντας, συνδικάτο εργαζομένων στον εποπτικό φορέα κατήγγειλε τις «φασιστικές» μεθόδους του.

Να σημειώσουμε πως οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση από την 23η Δεκεμβρίου ως τη 2η Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο Υγείας εισηγείτο να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για να μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά. Η πρόταση αυτή όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των σχεδόν 100.000 ανθρώπων που συμμετείχαν, αναγνώρισε προχθές Τρίτη (4/1) το υπουργείο Υγείας.

Εντέλει, το υπουργείο απέκλεισε το να επιβάλει να προσκομίζεται ιατρική συνταγή, ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

Η Βραζιλία, που επισήμως μετρά σχεδόν 620.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, έχει εμβολιάσει πλήρως μέχρι σήμερα το 67% του πληθυσμού της.