Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλε δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του Κέντρου, του οποίου ηγείται, θα καταβάλει μια ειδική προσπάθεια προκειμένου να βρει κοινό έδαφος με το κόμμα των Φινλανδών, το οποίο διεκδικεί επιστροφή χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυστηρότερους περιορισμούς για τη μετανάστευση, καθώς προσπαθεί να συμπήξει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Σίπιλε, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Απριλίου με ποσοστό 21,1% των ψήφων, δήλωσε ότι αν και έχει πολλές δυνατότητες για να συμπήξει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, έχει σχηματίσει μία ομάδα που θα δουλέψει πάνω στα δύσκολα θέματα με τους Φινλανδούς, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

«Νομίζω πως το αποτέλεσμα των εκλογών απαιτεί από εμάς να διερευνήσουμε εξαντλητικά το κατά πόσον μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Σίπιλε στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα των Φινλανδών, προηγουμένως γνωστό ως Αληθινοί Φινλανδοί, συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από το κεντροδεξιό κόμμα Εθνικός Συνασπισμός του Αλεξάντερ Στουμπ, όμως λόγω του εκλογικού συστήματος εξασφάλισε μία παραπάνω έδρα στο νέο κοινοβούλιο.

Ο Σίπιλε είπε πως επιδιώκει τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία κόμματα, και πως θα ανακοινώσει τα σχέδιά του την Πέμπτη.
«Φαίνεται πως το κόμμα του Κέντρου θέλει πολύ να έχει τους Φινλανδούς στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Έρκα Ράιλο, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

«Είναι δύσκολο να παρακαμφθούν οι Φινλανδοί είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά, και ο Σίπιλε πρέπει να το δει αυτό… Οι Φινλανδοί κρατούν πολλούς άσους στο μανίκι και έχουν ακολουθήσει μία απρόσμενα σκληρή γραμμή στις συνομιλίες».

Ο Σίπιλε είπε πως υπάρχει δουλειά να γίνει με τους Φινλανδούς για πολλά ζητήματα περιλαμβανομένων των περικοπών δαπανών, της μετανάστευσης και της ΕΕ. Οι Φινλανδοί πρεσβεύουν λιγότερη λιτότητα από το κόμμα του Κέντρου και τάσσονται υπέρ της μείωσης της ποσόστωσης προσφύγων που δέχεται η Φινλανδία καθώς και των πληρωμών προς την ΕΕ.

Ο ηγέτης των Φινλανδών, ο Τίμο Σοΐνι, δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι είναι ανοικτός σε ορισμένους συμβιβασμούς.

Ο Σοΐνι τρόμαξε τις αγορές χρήματος το 2011 με τη ρητορική του κατά των σχεδίων διάσωσης, αλλά καθώς πλησίαζαν οι εκλογές μείωσε τον τόνο των απαιτήσεών του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

Η Φινλανδία βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε ύφεση λόγω της πτώσης των κερδών της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Nokia και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Η απερχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς με τη δεξιά απέτυχε να μειώσει τον ρυθμό αύξησης του χρέους ή να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Σίπιλε σημείωσε πως η Φινλανδία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες περίπου κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 4 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μακροπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού.