Τριακόσιοι «μισθοφόροι και ξένοι μαχητές» με ενεργή παρουσία σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, θα επαναπατριστούν «κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας», η οποία φιλοξενεί αύριο Παρασκευή μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη για τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του πιστού στον στρατάρχη Χάφταρ Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) δήλωσαν πως «η διοίκηση του ΛΕΣ αποφάσισε την αποχώρηση από την χώρα μιας πρώτης ομάδας 300 μισθοφόρων και ξένων μαχητών», προσθέτοντας ότι έλαβαν αυτή την απόφαση κατόπιν «αιτήματος της Γαλλίας».

Συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη στη Γαλλία

Υπενθυμίζεται πως η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχει και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία αυτή. Στην δική του παρέμβαση σε αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςο οποίος ταξιδεύει για τη Γαλλία την Παρασκευή – αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, το συντομότερο δυνατόν.