Νέες κυρώσεις σε βάρος φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, μιας ρωσικής τράπεζας αλλά και σε βάρος πρώην υπουργών της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα πως τα νέα μέτρα αφορούν οκτώ αξιωματούχους της περιοχής του Ντονέτσκ και την ρωσική Εθνική Εμπορική Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής από τη Ρωσία.

Τρία πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον. Στο εξής θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στις ΗΠΑ αλλά και θα απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν δοσοληψίες μαζί τους.

«Από την έναρξη της κρίσης, δείξαμε ότι θα φροντίσουμε ώστε να πληρώσουν όλοι όσοι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο Άνταμ Ζούμπιν, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει ότι θα εντείνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου ενώ την Τρίτη κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι επιβάλλει «καθεστώς τρόμου» στις αυτονομιστικές περιοχές.