Πρόκειται για το βρετανικό… Γεφύρι της Άρτας, ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό εγχείρημα που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μια δεκαετία χωρίς να έχει καταφέρει ακόμη να κατασκευαστεί. Και τελικά, όπως φαίνεται, δεν θα κατασκευαστεί ποτέ -αν και με τους Αγγλους δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις και όλο και μια έκπληξη καραδοκεί.

Ένας ουρανοξύστης στο κέντρο του Λονδίνου που θα είχε τη μορφή μιας τουλίπας, το λεγόμενο «Tulip Tower» [καθώς το σχέδιό του θυμίζει ένα λεπτό μίσχο με ένα γυάλινο μπουμπούκι], το οποίο θα ανεβαίνει 305 μέτρα ψηλά στον ουρανό, με στόχο να γίνει το νέο τοπόσημο της βρετανικής μητρόπολης. Στους 12 ορόφους του θα λειτουργούν μπαρ, εστιατόρια και γκαλερί και ως εκ τούτου αναμένεται να γίνει η νέα ατραξιόν του Λονδίνου καθώς θα γίνει η ψηλότερη κατασκευή στο City of London.

Τα επίσημα σχέδια της «Τουλίπας» παρουσιάστηκαν το 2018, αλλά τότε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, μπλόκαρε την κατασκευή του ουρανοξύστη, εξαιτίας μιας γυάλινης πλατφόρμας που θα κατασκευαζόταν στην κορυφή του για να θαυμάζει κανείς τη θέα, με την λογική ότι «θα είχε περιορισμένο δημόσιο όφελος και ότι θα κατέστρεφε τον ορίζοντα την πόλης».

Τα σχέδια «πάγωσαν», στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του υπεύθυνου της κατασκευής του ουρανοξύστη, του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, ξαναήρθαν στην επικαιρότητα, μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα και η «Τουλίπα» βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της πολεμικής, διχάζοντας τους εκατομμύρια κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι θεωρούν, όπως και ο Καν, ότι ένας τέτοιος ουρανοξύστης, όσο εντυπωσιακός και αν είναι, δεν παύει να παραπέμπει σε άλλους τόπους, όπως το Ντουμπάι, και όχι μια ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Εσχάτως, ο υπουργός στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ, προετοιμάστηκε να δώσει την έγκρισή του για την κατασκευή του «Tulip», ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου να αρνηθεί την πολεοδομική άδεια.

Η κυβέρνηση στηρίζει την City of London Corporation, η οποία ενέκρινε αρχικά τη δομή και στηρίζει κάθε προσπάθεια προς την ευόδωση της κατασκευής της, «Η «Τουλίπα» θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Λονδίνο παραμένει ανοιχτό σε όλους, ως ζωντανός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της City of London Corporation στην Telegraph.

Τα πλάνα της City of London Corporation «σκοντάφτουν» πάνω στον Σαντίκ Καν που κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασώσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο Φόστερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το έργο του «ήταν «αναπόφευκτα αμφιλεγόμενο αλλά έχει την πιθανότητα να είναι σύμβολο στην πόλη του Λονδίνου».

Τουλίπα

Ο πρώην υπουργός στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ επρόκειτο να λάβει την απόφαση τον Σεπτέμβριο, αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και την σκυτάλη πήρε ο Γκόουβ, ο οποίος ήταν εξαρχής υπέρμαχος της κατασκευής του ουρανοξύστη.

«Ολόκληρο το Λονδίνο χρειάζεται ένα ισχυρό κέντρο εάν θέλουμε να παραμείνουμε μια ανταγωνιστική παγκόσμια πόλη. Αν είναι να το κάνει, χρειάζεται επενδύσεις όπως το «Η Τουλίπα», περισσότερο από ποτέ», τόνισε εμφατικά τις προάλλες ο πρόεδρος της New London Architecture, Πίτερ Μάρεϊ.

Τελικώς, η απόφαση του Γκόουβ για την «Τουλίπα» ανακοινώθηκε προ ημερών και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο υπουργός υπαναχώρησε και η «Τουλίπα» θα μείνει στα σκαριά μέχρι νεωτέρας.

«Φαλλικό φροϋδικό διολίσθημα»

Ο πύργος «The Tulip» σχεδιάστηκε από την Foster + Partners σε μια τοποθεσία δίπλα στο βραβευμένο με βραβείο με Stirling «30 St Mary Axe», γνωστό ως «The Gherkin», το οποίο δημιούργησε επίσης το ίδιο στούντιο αρχιτεκτονικής.

Ωστόσο, ο Καν από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να δώσει την πολεοδομική άδεια.

«Ο δήμαρχος έχει μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες για την υλοποίησή του και, αφού το εξέτασε λεπτομερώς, αρνήθηκε να δώσει την άδεια για ένα έργο που πιστεύει ότι θα έχει πολύ περιορισμένο δημόσιο όφελος», δήλωνε τότε ο εκπρόσωπος του Καν. «Ειδικότερα, πιστεύει ότι το σχέδιο δεν είχε την ποιότητα που απαιτείται για μια πασίγνωστη περιοχή και ότι ο πύργος θα είχε ως αποτέλεσμα να πλήξει τον ορίζοντα του Λονδίνου και θα επηρέαζε τη θέα προς το κοντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς του Πύργου του Λονδίνου».

Επίσης, ο φουτουριστικός ουρανοξύστης, που έχει χαρακτηριστεί από μια μερίδα αρχιτεκτόνων ως «μια αρχιτεκτονική φροϋδική διολίσθηση» λόγω του φαλλικού σχήματος του, θεωρείται πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου του Λονδίνου.

Οι τεχνικοί του αεροδρομίου εκτιμούν ότι, οι «γόνδολες», που σχεδιάστηκαν για να ανεβάζουν και να κατεβάζουν τους επισκέπτες, ίσως προκαλέσουν σύγχυση στα συστήματα. Μάλιστα, θεωρούν ότι, η κατασκευή του πύργου δεν πρέπει να προχωρήσει έως ότου γίνει αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων στα συστήματα ραντάρ του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση έξι μιλίων ανατολικά.

Ασφαλώς, πιο βαρύνουσας σημασία παραμένει η έντονη αντίδραση των ίδιων των Λονδρέζων καθώς κάνουν λόγο για μία «ατραξιόν με μικρή αισθητική αξία, που θα μετατρέψει τη γειτονιά σε εργοτάξιο για αρκετά χρόνια, επηρεάζοντας τις τιμές των ακινήτων και ταράζοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων».