Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν πριν από ένα εικοσιτετράωρο ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποίησης που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν.

Το συγκρότημα, που ανακαλύφθηκε στην κεντρική πόλη Γιαβνέ, περιλαμβάνει πέντε πιεστήρια, αποθήκες για την παλαίωση και εμφιάλωση του κρασιού και κλιβάνους για το ψήσιμο των αγγείων που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευσή του και δεκάδες χιλιάδες θραύσματα και βάζα, τόνισαν στο Associated Press.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι η συγκεκριμένη πόλη ήταν μια οινοπαραγωγική δύναμη κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να παράγει περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα (πάνω από 520.000 γαλόνια) κρασί ετησίως.

Ο Jon Seligman, ένας από τους διευθυντές της ανασκαφής, είπε ότι το κρασί που φτιαχνόταν στην πόλη ήταν γνωστό ως κρασί «Γάζα» και εξήχθη σε όλη την περιοχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία Yavne ήταν η κύρια εγκατάσταση παραγωγής της ετικέτας.

«Αυτό ήταν ένα κρασί κύρους, ένα ελαφρύ λευκό κρασί και το πήγαν σε πολλές, πολλές χώρες της Μεσογείου», είπε, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και πιθανώς της νότιας Ιταλίας.

Ο Seligman είπε ότι το κρασί δεν ήταν απλώς μια σημαντική εξαγωγή και πηγή απόλαυσης στην αρχαιότητα. «Από εκεί και πέρα, αυτό ήταν μια σημαντική πηγή διατροφής και ήταν ένα ασφαλές ποτό, επειδή το νερό ήταν συχνά μολυσμένο, Αντίθετα μπορούσαν να πίνουν κρασί με ασφάλεια», επεσήμανε.

Η αρχή αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το συγκρότημα αποκαλύφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξάγονταν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Yavne, μιας πόλης που βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ.

Όσοι εργάζονταν στον χώρο δήλωσαν έκπληκτοι από το μέγεθός του.

Υπάρχουν σχέδια να γίνει το συγκρότημα πόλος έλξης επισκεπτών μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι κοινές στο Ισραήλ. Οι τοπικοί δήμοι και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συχνά βοηθούν στη χρηματοδότηση των ανασκαφών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τουριστική έλξη και να δώσουν πληροφορίες για τη ζωή στις αρχαίες ισραηλινές πόλεις.

Οι ανασκαφές είναι επίσης γνωστές για τα συναρπαστικά ευρήματά τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας τουαλέτας 2.700 ετών στην Ιερουσαλήμ. Τον Απρίλιο, η IAA δήλωσε ότι βρήκε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ηλικίας 1.600 ετών στο Γιαβνέ, όπου – δύο μήνες αργότερα – οι αρχαιολόγοι είπαν ότι ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά σπάνιο, άθικτο αυγό κοτόπουλου 1.000 ετών.

Μια πόλη περίπου 15 μίλια νότια του Τελ Αβίβ και περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά της Μεσογείου, το Γιαβνέ είναι γνωστό γιατί υπήρξε το καταφύγιο των Εβραίων ηγετών πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ.