Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές.

Στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» της σερβικής πρωτεύουσας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν προς το παλιό Βελιγράδι, όπου θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, Ρώσων και Παρτιζάνων, στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, ο ρώσος πρόεδρος κινείται με τη θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα που έφτασε χθες από τη Μόσχα και μπορεί να αντέξει ακόμη και πυρηνική επίθεση μικρότερης ισχύος.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, με αφορμή την επέτειο των 70 ετών της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές.

Πριν από την παρέλαση, ο ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα υπογραφούν εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας. Όπως ανακοινώθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, οι συμφωνίες αυτές αφορούν την στρατιωτική – τεχνολογική συνεργασία, την ενέργεια και τους σιδηρόδρομους. Οι συμφωνίες για την ενέργεια αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνταρ Νόβακ, ο πρόεδρος του ΔΣ της GazProm Αλεξάνταρ Μίλερ, και ο υπουργός εκτάκτων καταστάσεων Κονστάντιν Ρομανόβσκι.

Η ρωσική πλευρά, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, θα θέσει και το θέμα της φορολόγησης της πετρελαϊκής εταιρίας NIS, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κατέχει η ρωσική GazpromNjeft. Οι Ρώσοι επιθυμούν ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης.

Η συμφωνία για τους σιδηρόδρομους αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Ρωσία, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία για την αγορά ρωσικών ντίζελ μηχανών που θα χρησιμοποιηθούν σε τμήματα του δικτύου, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Προβλέπεται, επίσης, η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, τη λειτουργία του Ρωσο-σερβικού Κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που λειτουργεί στην πόλη Νις στη νότια Σερβία, καθώς επίσης συμφωνία επανεισδοχής και πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών για τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι θα εξεταστούν και οι δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με δεδομένο ότι πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων που επέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ρωσική κυβέρνηση.

Ένα βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος στο Βελιγράδι θα είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Η Σερβία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση, δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να αναβάλει την κατασκευή του αγωγού, όπως έκανε η Βουλγαρία.