Οι βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, του Ναγίμπ Μπουκέλε, ανέλαβαν χθες Σάββατο πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των μελών Επιτροπής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, κίνηση στην οποία η αντιπολίτευση και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βλέπουν μια επικίνδυνη προσπάθεια αρπαγής και συγκέντρωσης της εξουσίας και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Η πρωτοβουλία άνευ προηγουμένη κινήθηκε την ημέρα που συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Κογκρέσο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Φεβρουαρίου στις οποίες το κόμμα Νέες Ιδέες του κ. Μπουκέλε κατήγαγε σαρωτική νίκη, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία δύο τρίτων στη σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία.

Οι πέντε δικαστές της Συνταγματικής Επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελούν έναν από τους έσχατους μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας του αρχηγού του κράτους. Είναι οι ισχυρότεροι δικαστικοί ανάμεσα στα 15 μέλη του κορυφαίου οργάνου της δικαιοσύνης στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η Ελίσα Ροσάλες, βουλεύτρια των Νέων Ιδεών, πλέον τρίτη τη τάξει στο Κογκρέσο, επιχειρηματολόγησε πως η κίνηση έχει σκοπό να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Υποστήριξε πως υπάρχουν «ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία» πως οι πέντε δικαστικοί εμπόδισαν την εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης του Ναγίμπ Μπουκέλε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και κατά συνέπεια επείγει να απομακρυνθούν αμέσως από τις θέσεις τους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το επιχείρημα της κυρίας Ροσάλες χαρακτηρίστηκε προσχηματικό από επικριτές της πρωτοβουλίας.

«Ο Μπουκέλε παραβιάζει το κράτος του δικαίου και επιδιώκει να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του», αντέταξε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο της Human Rights Watch μέσω Twitter.