Δύο δυνατά «χαστούκια» ήρθαν για την Τουρκία από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση των ΗΠΑ να αφήσουν τους γείτονες εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από πλευράς Άγκυρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την απόφασή του, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ενημερωθεί το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, η απόφαση αναμένεται να ανατρέψει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκικής Αεροπορίας, καθώς αναμενόταν η παραλαβή 100 F-35. Έτσι, θεωρείται ότι δημιουργεί τεράστια «τρύπα» στις μελλοντικές ανάγκες της Άγκυρας για την επόμενη 20ετία.

Μάλιστα, η Τουρκία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την αμυντική της πολιτική, διότι δεν έχει συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, με την αναβάθμιση των F-16, αλλά και την αγορά των γαλλικών Rafale, δημιουργεί μεγαλύτερη ανησχυία στους γείτονες.

Σημειώνεται ότι, από το 2018 η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο.

Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους με 1.005 ανταλλακτικά.