Τέλος στο θρίλερ της «εξαφάνισής του» έδωσε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας, Σάσο Μιγιάλκοφ, τον οποίο αναζητούσαν εδώ και δύο ημέρες οι αρχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα (23/2) το απόγευμα εμφανίστηκε μόνος του στην Εισαγγελία των Σκοπίων, για να παραλάβει δικαστική απόφαση εις βάρος του για κατ΄οίκον κράτηση.

Σε δήλωση του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «24 Vesti», μπροστά από την Εισαγγελία, ο Μιγιάλκοφ είπε ότι είχε πολύ υψηλό πυρετό χθες και ζήτησε συγγνώμη από την κοινή γνώμη, από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της χώρας για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Ισχυρίστηκε ότι δεν εγκατέλειψε καθόλου τα Σκόπια και ότι δεν ήξερε ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους, επειδή είχε υψηλό πυρετό και μόλις σήμερα το πρωί έμαθε για το τι συμβαίνει. Όπως είπε, η αστυνομία δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει στη διεύθυνση κατοικίας του, διότι αυτοαπομονώθηκε σε άλλο σπίτι, με συμπτώματα κορονοϊού.

Μόλις χθες, οι διωκτικές αρχές της χώρας εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μιγιάλκοφ, φοβούμενες ότι ο τελευταίος είχε διαφύγει από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ είχε εκφράσει την «απογοήτευσή» του για το γεγονός ότι ο Σάσο Μιγιάλκοφ «διέφυγε», όπως είπε, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τέτοια φαινόμενα (σ.σ. διαφυγή Μιγιάλκοφ) είναι απαράδεκτα για μια χώρα που αναμένει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το δε αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ «για το φιάσκο διαφυγής του Μιγιάλκοφ».

Την Κυριακή, δικαστής των Σκοπίων, μετά από αίτημα της Εισαγγελίας, διέταξε την κατ΄οίκον κράτηση του Μιγιάλκοφ, ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου (αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου) για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. H Εισαγγελία είχε αναφέρει πως είχε πληροφορίες ότι ο Μιγιάλκοφ σχεδίαζε να διαφύγει. Η αστυνομία, που αναζητούσε από το απόγευμα της Κυριακής τον Μιγιάλκοφ, δεν είχε κατορθώσει να τον εντοπίσει.

Ο Σάσο Μιγιάλκοφ είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.