Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε χθες πως τα κινήματα λευκής υπεροχής και ο νεοναζισμός μετατρέπονται σε «διακρατική απειλή», καθώς εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού για να αυξήσουν το κοινό τους.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες είπε ότι ο κίνδυνος των μισαλλόδοξων αυτών ομάδων αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

«Η λευκή υπεροχή και τα κινήματα νεοναζισμού είναι πολλά περισσότερα από απειλές εσωτερικής τρομοκρατίας. Γίνονται διακρατικές απειλές», είπε στη Γενεύη, «σήμερα, αυτά τα εξτρεμιστικά κινήματα αντιπροσωπεύουν τη Νο 1 απειλή στην εσωτερική ασφάλεια πολλών χωρών».

Χωρίς να κατονομάσει τις χώρες, συνέχισε: «Πολύ συχνά, αυτές οι ομάδες του μίσους υποστηρίζονται από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης με τρόπους που ήταν αδιανόητοι όχι πολλά χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε παγκόσμια και συντονισμένη δράση για να νικήσουμε αυτόν τον σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει τον κίνδυνο των λευκών ρατσιστών. Κάτι αντίστοιχο είπε πει και στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: «Οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής εντείνουν τις προσπάθειές τους να ξαναγράψουν την ιστορία»…