Με άδειο news feed στο Facebook ξύπνησαν σήμερα οι Αυστραλοί, καθώς η εταιρεία μπλόκαρε όλο το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, σε μια αιφνιδιαστική και δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση της χώρας αναφορικά με την πληρωμή του περιεχόμένου.

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε επικριτικά, ειδικά επειδή μαζί με το ειδησεογραφικό περιεχόμενο είχαν αφαιρεθεί και οι επίσημες σελίδες υπηρεσιών υγείας, οι επείγουσες προειδοποιήσεις και τα δίκτυα πρόνοιας.

«Το Facebook έκανε λάθος, οι ενέργειές του ήταν περιττές και θα βλάψουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Τζος Φράιντενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είχε προειδοποιήσει για μια τέτοια κίνηση όταν οι δυο τους μίλησαν το Σαββατοκύριακο αναφορικά με τη νομοθεσία που θα εξαναγκάσει το Facebook και τη Google να πληρώνουν τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα για το παραγόμενο περιεχόμενο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο άνδρες συνομιλησαν το πρωί της Πέμπτης και είχαν «εποικοδομητικές» συνομιλίες, σύμφωνα με τον Φράιντενμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για διαφορετικές ερμηνείες.

Η κίνηση του Facebook σηματοδοτεί τη διαφοροποίησή του από την Google, έπειτα από χρόνια συμπόρευσης εναντίον αυτής τη νομοθεσίας. Και οι δύο είχαν απειλήσει να ματαιώσουν την παροχή υπηρεσιών στην Αυστραλία, αλλά η Google επέλεξε τελικά να κάνει επιμέρους συμφωνίες με ειδησεογραφικά μέσα.

Η News Corp τυ Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν η τελευταία που ανακοίνωσε μια τέτοια συμφωνία, από την οποία θα λάβει «σημαντικές πληρωμές» από τη Google για την παροχή περιεχομένου στον λογαριασμό News Showcase της φημισμένης μηχανής αναζήτησης.

Η νομοθεσία της Αυστραλίας προβλέπει Facebook και Google να καταλήξουν σε εμπορικές συμφωνίες με ειδησεογραφικά μέσα που έχουν λινκ προς τις πλατφόρμες τους, ή αλλιώς να καταβάλλουν κάποιο ποσό.

Το Facebook αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως ο νόμος, που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, «θεμελιωδώς παρανοεί» τη σχέση ανάμεσα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τα ειδησεογραφικά μέσα και πως αντιμετώπιζε την επιλογή είτε να συμμορφωθεί είτε να απαγορεύσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον κολοσσό των social media, οι ειδήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% όσων οι χρήστες βλέπουν στο Facebook, αλλά για τους Αυστραλούς ο ρόλος του Facebook στη μετάδοση ειδήσεων αυξάνεται.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καμπέρα, το 2020, είχε διαπιστώσει πως το 21% των Αυστραλών χρησιμοποιούσαν τα social media ως βασική πηγή ενημέρωσης, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η ίδια έρευνα βρήκε πως το 29% των βίντεο που προβάλλονται στο ίντερνετ είναι ανεβασμένα στο Facebook.

Η κίνηση του Facebook είχε ως αποτέλεσμα να ασπρίσουν οι σελίδες των ειδησεογραφικών μέσων αλλά και να αφαιρεθούν αναρτήσεις χρηστών που μοιράζονταν ειδήσεις, κι έγινε τρεις ημέρες πριν η Αυστραλία αρχίσει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για την αναχαίτιση της Covid-19.

Μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με το Reuters, αρκετές κυβερνητικές σελίδες στο Facebook είχαν ανέβει και πάλι αλλά οι σελίδες κοινωφελών οργανισμών και όλων των ειδησεογραφικών μεσων παρέμεναν άδειες, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, BBC, News Corp’s Wall Street Journal και Reuters.